• Възрожденците са внесли предложение за създаване на „Общински солидарен фонд за лечение на деца“

 „Възраждане“ направи традиционния си отчет след провелото се на 19.12.2023 г. заседание на ОбС Добрич. Добрата новина е, че вече е внесено предложението за създаване на „Общински солидарен фонд за лечение на деца“. Идеята е да се подпомогнат семействата, които нямат средства за лечението на болните си деца. Възрожденци се надяват на подкрепата и на останалите групи за осъществяването на тази благородна идея.

От патриотичната организация обръщат внимание на новината от последните дни, че Министерство на финансите е наложило на община Добрич санкция в размер на 959 383 лв. Тя е заради изпратена в Министерството на транспорта справка с неверни данни за очаквания за 2023 година пробег. От документите ясно се вижда, че има надписване от над 1 500 000 км. Възрожденците питат кой е отговорен за това драстично разминаване? „Притеснение буди въпросът как „Градски транспорт“ ЕООД ще покрие тези средства и дали няма да се наложи отново да се посяга към общинския бюджет“, допълват от „Възраждане“. Те поясняват, че има още една санкция срещу дружеството в размер на 394 000 лв. по проекта за електробусите. По нея се води дело, което е препратено до европейските инстанции. В допълнение „Градски транспорт“ ЕООД има задължения от 6 428 000 лв, заради които са заложени част от базата на дружеството и имоти на „Жилфонд“, което е потвърдил и временно изпълняващият директор, Катя Петкова, по време на изслушване в ПК „Транспорт и екология“.

Бяха обсъдени и проблемните докладни, които са предизвикали най-много спорове и противоречия. Сред тях изпъква актуализацията на „Програмата за капиталовите разходи за 2023 година“. В последния момент са предоставени допълнителни отчети, които са внесли още по-голямо объркване сред съветниците. Оказва се, че едва 23 улици ще бъдат рехабилитирани от предвидените 69 чрез поемането на дългосрочен дълг. Това противоречи на решението на ОбС Добрич от 29.06.2021 г. От „Възраждане“ са категорични, че гражданите, които са очаквали техните улици да бъдат ремонтирани, са останали излъгани.

Неодобрение е получила и докладната за план-сметка „Чистота“ за 2024 година. По този начин остава в действие план-сметката за 2023-та. „Няма как да приемем завишение от 1.3 млн. лв, когато градът е мръсен, неугледен и очевидно не се чисти ефективно“, допълват възрожденци. „Частната фирма извива ръцете на общината и се възползва от монополното си положение. За щастие има нагласи общината постепенно да поеме дейностите по почистването на града и да се спре изтичането на данъци. Ще се оптимизира и разделното събиране“, обясняват от „Възраждане“.

От патриотичната организация призовават гражданите да са дейни в подаването на сигнали за нередности, да не се примиряват с разрухата и да изискват повече, както от общината, така и от общинските съветници. Те пожелават светли и весели празници на съгражданите си. „Нека започнем Новата Година с нови сили и уверени във възможностите си, за да постигнем повече успехи“, завършват възрожденци.

“ВЪЗРАЖДАНЕ” – ДОБРИЧ