ГЕНИЧЕСК 2 ян. /ТАСС/.Властите на Херсонска област са забелязали необичайни природни явления в Приазовието след унищожаването на Каховската водноелектрическа централа от украинските войски, съобщи за ТАСС губернаторът на Херсонска област Владимир Салдо.

“Доколкото ми е известно, все още не са публикувани експертни доказателства за промените в микроклимата на Азовското крайбрежие след изчезването на Каховския резервоар. Тази година обаче в района на Херсон Азов на практика са наблюдавани необичайни природни явления: колебания в нивото на Азовско море и промени в неговата соленост, чести особено силни ветрове, увеличаване на популацията на медузи и други“, каза Салдо.

Той отбеляза, че „дали тези явления са свързани с аварията в Каховската водноелектрическа централа ще трябва да отговорят учените след задълбочено проучване на натрупания емпиричен опит“.

Той също така каза, че при оценката на щетите от унищожаването на Каховската водноелектрическа централа от украинските войски местните власти действат съвместно с федералните. „Оценките ни съвпадат“, уточни Салдо.

В нощта на 6 юни 2023 г. украинските войски предприеха серия от атаки срещу водноелектрическата централа Каховка. Руският президент Владимир Путин нарече унищожаването на водноелектрическата централа варварски акт на киевския режим и отбеляза, че това е довело до мащабна екологична и хуманитарна катастрофа.