„Възраждане“ инициира подписка за изселване на преселници в Смядово

0
66



Партия „Възраждане“ инициира подписка за изселването на преселници в Смядово, съобщиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен Веселин Вешев – народен представител от Шуменския избирателен район, Ивайло Обретенов – председател групата на “Възраждане” в Общинския съвет в Шумен и общински председател на партията, и Красимир Василев – представител на “Възраждане” в Смядово.

„Няколко десетки фамилии от сливенското село Градец са се заселили в Смядово преди години. През октомври 2018 г. кметът на общината има изявление, в което казва, че тези хора правят проблеми от години – чупят пейки, пускат силна музика, късат цветя и т.н. и се създава звено „Общинска охрана“, ако не се лъжа от четири човека, които следят какво се случва и съответно – да противодействат на своеволията на тези хора.  За съжаление обаче тази общинска охрана, по едни или други причини, не успява да тушира негативните прояви на тези хора. През октомври 2023 г. се стига до масов бой от около сто човека. Преди около месец пак има един такъв масов бой, при който също има намеса на полиция“, каза Вешев.

Ние от „Възраждане“ като организация, която е близо до хората и се опитва да реши техните проблеми, взехме този проблем присърце и искаме да го решим кардинално, като стартирахме подписка за това Общинският съвет в Смядово да направи така, че да бъдат отписани тези хора от общината, за да престанат тези прояви. Направихме събрание в града, на което стартирахме подписка за това тези хора да бъдат изселени от общината, като подписи ще се събират два месеца. Надяваме се Общинският съвет да вземе под внимание подписката и когато влезе за разглеждане там, да бъде предизвикано обществено обсъждане и съответно гражданите да кажат – как точно и кои хора точно да бъдат изселени, дали всички или не, да се предизвика една широка обществена дискусия и да бъде взето решение в полза на всички жители на общината. Принципно са няколко десетки семейства, но колко от тях създават проблеми и колко не създават проблеми, на този етап не можем да кажем. Предполагаме, че има хора от тях, които си живеят мирно, тихо и спокойно, но това могат да го кажат жителите на общината, уточни в отговор на въпрос на репортер на БТА Веселин Вешев.   

Заместник-кметът на Смядово Иван Кюркчиев потвърди на пресконференцията, че има проблем с тези жители, които преди са живели на палатки, но впоследствие се настаняват в къщи, закупени от тях за по няколко хиляди лева. По думите му няма достатъчно служители на реда в града и въпреки провежданите полицейски акции и създаденото звено „Общинска охрана“, проблемът не може да бъде решен. Той поиска от представителите на „Възраждане“ да споделят с него законов начин да бъде решен този проблем. Други представители на общината, присъстващи на пресконференцията, казаха пред репортер на БТА, че не могат да изгонят от жилищата законните им притежатели. 

В края на пресконференцията се разбра от изказващите се, че става въпрос за ромско население, преселило се в Смядово. 

(Видеозапис на пресконференцията е публикуван в „БТА – архив”)



Източник БТА