ВЪВ ФИНАНСОВИЯ РАЙ БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ СА ОБРЕЧЕНИ НА БЕДНОСТ

0
1070

 

Мрачна предизборна картина за 2020 години: под прага на бедността – 363 лева месечно – ще бъдат 1 700 000 българи

Правителството определи новата линия на бедност за догодина. Тя ще е 363 лева или с 15 лева повече от сегашната. Според нея се определят и помощите за социално слабите семейства. По данни на кабинета под прага от 363 лв. ще останат близо 1 700 000 семейства. Доколко важен инструмент е линията на бедността за подобряването на качеството на живот. Това коментира в студиото на „Събуди се” в ефира на NOVA Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

С доход по-малък от 1 000 лева на месец се справя 5-членното семейство на Анелия и Младен от монтанското село Крапчене. „Правим си икономии за много неща, за да ни стигат парите за необходимото. Съобразяваме се какви дрехи да купуваме, какви обувки, за да успяваме. Трябват и лишения, няма как“, казва Младен Пламенов.

Младен работи в частна фирма, получава минималната заплата. За трите деца взимат детски. За да могат да вържат двата края, бащата помага при ремонта на всеки, който го извика, но и така не достигат линията на бедност, която в момента е 348 лева на човек.

„Основно парите отиват първо за сметките и каквото остане за храна и евентуално за дрехи и обувки ако е необходимо”, допълва Анелия Илиева.

Изчисляват, че ако вдигането на прага на бедност с 15 лева на член на домакинство означава реален приход от 75 лева за семейството им и мислят какво биха си купили. Този финансов рай обаче за тях към момента е неизпълним. Младен признава, че в месеца прави и невъзможното децата му да не заспиват гладни. Наскоро им спрели тока и с помощта на добри хора събрали парите и го платили. „Бориш се да си платиш сметките и да осигуриш прехраната за децата. Нищо повече, за бъдеще не можеш и да мислиш, нямам как, защото нямаш тази възможност“, споделя Младен.

Въпреки всичко децата им  – Лео и близнаците Мартин и Антонио не спират да мечтаят. Най-големият да си купи видеокамера, а малките да не гледат морето само в книжките. „Другата година ако не се оправят нещата се махаме и това е“, обобщава ситуацията Младен Пламенов.

Малките общини в страната ще продължат да се обезлюдяват.

„Най-вече тези в Северозападна България и близките до границата с Македония и Сърбия. Областните градове като Монтана, Враца и Видин имат своя потенциал, но той изисква рестарт на тези центрове”, допълни още Ганев.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ

  1. БЪЛГАРИТЕ
  2. РИБОЛОВ
  3. ГЮВЕЧ
  4. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  5. България – Китай 中国保加利
  6. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА