Временни жилища за пострадали от природни бедствия и аварии, социално слаби граждани и бежанци ще се произвеждат в Балчик с ново оборудване по европейски проект. Дружеството „ВБЕ Контейнерс“ ЕООД ще закупи пресовъчна машина (абкант) с цифрово програмно управление, която ще даде възможност за пресоване и огъване на метали с дължина 3 до 7 метра, използвани за конструкциите на произвежданите временни жилища и контейнери, съобщи кореспондентът на Радио Варна в Балчик Албена Иванова.

В района на Североизточна България до момента няма преса с подобен капацитет. Стойността на проекта е 226 хиляди лева, финансиран по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ чрез Местната инициативна група Балчик – Генерал Тошево. Главната цел е насърчаване на предприемачеството, повишаване на конкурентоспособността и производствения капацитет, модернизация и затваряне на производствения цикъл на предприятието.

По тази програма има недостиг на бенефициенти, каза изпълнителният директор на МИГ Балчик – Генерал Тошево Росица Попова и отправи покана към малкия и средния бизнес да бъде по-активен, тъй като се осигурява 90 процента безвъзмездна помощ.

Управителят на балчишкото дружество Женина Манолова сподели, че продукцията им се реализира предимно на външния пазар, основно в Германия. Работещите при тях са 30 души, за новото оборудване ще бъдат разкрити още три работни места, отчита се недостиг на заварчици. За обучението на кадри може да се кандидатства по програма „Човешки ресурси“, допълниха от МИГ Балчик – Генерал Тошево.

Едно жилище до ключ за бежанци в Германия струва между 120 и 200 хиляди евро, цената на един стандартен офис е 4500 евро.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА