Втория сезон „Съкровени гласове” представя най-запомнящите се и талантливи световни певци от първите редици на оперното изкуство

0
56



Вторият сезон на „Съкровени гласове“ насочва прожекторите към едни от най-запомнящите се и талантливи световни оперни певци от първите редици на това изкуство, натрупали доста богата кариера и биография зад гърба си, казва Соня Йончева. Тя организира двата сезона, заедно с продуцентската си компания SY11 Еvents.

Искаме да ги покажем пред българската публика в тяхната интимна музикална същност и необятните им гласови възможности, допълва Йончева. 

С първия сезон представихме по-млади и много характерни оперни артисти със собствен почерк в класическото изкуство, казва още тя.  Всички пет концерта от втория сезон ще се проведат в зала „България“.

Както писа БТА, началото на новия сезон ще бъде дадено на 25 октомври с рецитала „Италианска серенада” на италианския тенор Виторио Григоло. Той ще изпълни арии на Белини, Росини, Пучини, Доницети, Верди, Маскани под акомпанимента на грузинската пианистка Мзия Бахтуридзе, концертирала многократно в “Ла скала” и “Карнеги хол”. От дете Григоло пее като солист в хора на Сикстинската капела, а по-късно дебютира в ролята на овчарчето в „Тоска”, заедно с Лучано Павароти. Григоло е сред най-младите мъже-изпълнители, дебютирал само на 23-годишна възраст в Миланската скала с концерт под диригентството на маестро Рикардо Мути. Покорявал е сцените на най-престижните театри във Верона, Мюнхен, Берлин, Барселона, Ню Йорк, Париж, Лондон, Виена. Изпълнявал е главни роли в италианския и френски оперен репертоар. Сред най-актуалните му превъплъщения през настоящия сезон са Канио в „Палячи”, в Държавната опера, в Хамбург, и Манрико в „Трубадур” – в Баварската държавна опера (Мюнхен). През лятото на 2023 г. изпълнява ролята на Каварадоси в „Тоска” на 100-я оперен фестивал в Арена ди Верона, където си партнира със Соня Йончева. Виторио Григоло има платинен дебютен албум, а по-късно получава и номинация за „Грами” със запис на „Уестсайдска история” на Ленард Бърнстейн.

На 3 декември е рециталът на Соня Йончева, озаглавен „На една звезда”, който ще бъде представен за първи път в България след десетките гастроли на примата ни именно с тази концертна програма из най-престижните световни сцени. Сопраното ще изпълни композиции на Верди, Леонкавало, Пучини, Мартучи и други, заедно с шотландския пианист Малкълм Мартино, удостоен с ордена на Британската империя през 2016 г. за своята отдаденост и заслуги към музиката в световен мащаб.

Третият концерт, на 19 март 2025 г., е на полския тенор Пьотр Бечала. Той ще представи концерта „Романси“, заедно с френската пианистка Сара Тизман. Ще звучат творби на Дворжак, Чайковски, Бизе, Масне, Рахманинов, Монюшко. Роденият в град Чеховице-Джеджице артист е признат не само заради красотата на гласа си, а и благодарение на пламенната си отдаденост към всеки образ, който пресъздава. Бечала бе сценичен партньор на Соня Йончева в продукцията на Метрополитън опера – „Федора”, която предизвика фурор сред критиката и публиката миналия сезон.

Мексиканският тенор Роландо Вийязон идва за втори път у нас – на 2 април 2025 г. с рецитала „Белканто”, също с пианистката Сара Тизман. Ще звучат арии на Верди, Пучини, Белини, както и познати мелодии на известни съвременни мексикански композитори.

Закриващият концерт, озаглавен “Кралицата”, ще се състои на 31 май и е на Джойс ДиДонато и американския пианист и носител на „Грами“ – Крейг Тери. „Бях много млада, още студентка, когато Джойс дойде да пее „Милосърдието на Тит” на Моцарт в Женевската опера. Аз се криех отзад, зад кулисите, с едни ноти, за да следя всички колоратури, дали ще ги изпее добре, за да мога после, когато се прибера вкъщи, да се опитам да ги изпълня като нея”, разказва Соня Йончева. ДиДонато има няколко награди „Грами”, списание Тhe New Yorker я определя като един от най-продуктивните артисти на своето поколение. 

/ДД



Източник БТА