Великденски концерт в „Европейски музикален фестивал“ представя Stabat Mater от Перголези

0
64


Великденски концерт в „Европейски музикален фестивал“ представя Stabat Mater от Перголези. Събитието е на 19 април в аулата на Софийския университет, съобщават от „Кантус фирмус“.

„Тази изключителна по своето въздействие музика е написана от едва 26-годишния композитор в последните седмици от неговия кратък живот. Тя пресъздава образа на скърбящата майка Дева Мария, станала свидетел на страданието на своя син в подножието на кръста на Голгота“, разказват организаторите.

Изпълнението е на солистите Евгения Ралчева (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), които ще си партнират с детския хор на Българското национално радио, с главен диригент Венеция Караманова. Инструменталният съпровод е на младите изпълнителки от квартет ShabuShabu, от НМУ „Любомир Пипков“ – Ралица Кръстева (цигулка), Дара Карагьозова (цигулка), Мина Георгиева (виола) и Анелия Стойкова (виолончело), отличени с награда за камерен ансамбъл от националния конкурс „Кантус фирмус“ (2023). На диригентския пулт ще застане маестро Ивайло Кринчев, един от утвърдените български музиканти с дългогодишна сценична кариера.   

Джовани Батиста Перголези (1710-1736) е ключова фигура в историята на сценичната музика, като автор на първата комична опера „Слугинята господарка“. Неговите духовни произведения са повлияни от мелодичното богатство на оперния му стил. Stabat Mater е камерна кантата, създадена по латинската поема от XIII-и век на монаха Якопоне да Тоди, но музиката надхвърля строгите рамки на църковната традиция. Стиховете са интерпретирани от десетки други композитори, сред които Палестрина, Скарлати, Росини, Дворжак, Верди, но версията на Перголези остава най-разпознаваемата и популярна.   

/ДД/



Източник БТА