Варненското училище „Найден Геров“ проведе тържествена заря-проверка по повод националния празник 3 март

0
71



Тържествена заря-проверка се състоя в навечерието на националния празник 3 март във варненското VII Средно училище „Найден Геров“. Инициативата се организира от ръководството на учебното заведение за 15-а поредна година със съдействието на училищната общност, с идеята да бъде отбелязана тържествено светлата дата на Освобождението на България от османска власт. 

„Преди 146 години, след много борби и жертви, България възвърна свободата си. Това е ден за празнуване, за преклонение и за размисъл. Той ни призовава да бъдем единни и да предадем на децата заветите на апостолите, революционерите и възрожденците, да покажем с делата си, че сме силен народ, горд с миналото си и отговорен към бъдещето си, за да пребъде във времето България“, каза директорката на училището Мария Нестерова пред събралите се учители, родители и ученици. 

На тържеството четвъртокласници изнесоха рецитал из „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов. Имената на будители и революционери, взели участие в националноосвободителното движение, бяха четени при проверката от единадесетокласници. Ученици от начален и прогимназиален етап участваха в представителните отряди, а гимназисти носеха национални трибагреници и запалени факли. В ритуала участваха още курсанти от Висшето военноморско училище във Варна и представители на Национално дружество „Традиция“. Зарята-проверка завърши с празнична илюминация. Гости на церемонията бяха временно изпълняващият длъжността кмет на район „Приморски“ Мартин Баръмов и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Ирена Радева. 

 

/ХТ/



Източник БТА