Българска делегация начело със заместник-председателя на парламента Росица Кирова посети Измаил

0
59



Българска делегация начело със заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова посети Измаил, Украйна. 

В делегацията са още столичният общински съветник Драгомир Младенов, деканът на Геолого-географския факултет на СУ “Свети Климент Охридски” проф. Климент Найденов и писателката Северина Маркова. Делегацията посети и Измаилския политехнически лицей, където има Мемориална плоча с профила на Христо Ботев. През 19 век на това място се е намирало държавното църковно-енорийско училище, където Ботев е преподавал български език през 1869-70 г. Българите се борят да носи неговото име и са убедени, че във времето ще успеят да го направят, каза за БТА Росица Кирова. Посетихме и Измаилския държавен хуманитарен университет, където има бюст-паметник на Христо Ботев, положихме и цветя, посочи още Кирова.

Разгледахме учебните зали на неделното българско училище. Залите са в корпуса на университета, но са за неделно българско училище. Имаше нова зала, която е оборудвана с помощта на генералния консул на България, с нови компютри, интерактивно табло и много учебни материали. Това са помещения, в които етническите българи учат всичко за България – български език, история, география и традиции на България, обясни Росица Кирова.

В Измаил една четвърт от населението са българи, около 25% 26,2% молдовани, украинци и руснаци по около 20%, има гагаузи и 1% цигани.

Българската делегация посети вчера българското село Заря (Камчик) в Саратска община, Белгородднестровски район на Одеска област.

/ГГ/



Източник БТА