Наградиха победителите в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен

0
58



Наградиха победителите в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който се състоя в Драматично-кукления театър (ДКТ) „Васил Друмев“ в Шумен от 19 до 21 април. Общо 112 ученици, студенти, артисти и непрофесионалисти от страната се включиха в тазгодишното му 29-o издание, посветено на 95-годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

Сред официалните гости на церемонията по награждаването бяха Бернадет Колар – заместник -ръководител в посолството на Унгария у нас, Сандра Мишкеди – директор на Унгарския културен институт „Лист“ в София и заместник – кметът „Строителство и екология“ на Община Шумен арх. Николай Симеонов. 

Участниците бяха оценявани от жури с председател проф. д-р Пенко Господинов и членове Полина Недкова и Стефани Лечева, което раздаде около 40 награди, но не присъди голямата награда “Владимир Трандафилов” от Министерството на културата – за изключително художествено изпълнение.  

Конкурсът се организира от Унгарския културен институт „Лист“ в София и Община Шумен, под патронажа на министъра на културата на Република България, с подкрепата на унгарската община Дебрецен, Съюза на артистите в България, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Българския културен институт – Будапеща, семейство Поповски, къщата -музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“ в Шумен. 

Националният конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература през тази година беше официално открит пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен на 19 април от кмета на областния град проф. Христо Христов и от директора на Унгарския културен институт „Лист“ в София Сандра Мишкеди. Участниците, които изпълняваха по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, бяха 83, а тези в раздел „Дигитална поезия с Новател“ – 29. 

Над 80 заявки бяха подадени за участие в предходното издание на конкурса през 2022 г.

/ВД/



Източник БТА