Българската гора е в отлично състояние, заяви зам.-министърът на земеделието и храните в оставка инж. Мирослав Маринов

0
75



Българската гора е в отлично състояние, заяви пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните в оставка инж. Мирослав Маринов. Той откри днес в Сливен Седмицата на гората, чието мото е “Гората е живот и … обща отговорност!” “Два пъти се е увеличил прирастът й за последните 60 години, увеличава се на площ и на запас, посочи инж. Маринов. 56 процента от горските територии са в “Натура 2000”, защитени територии. По думите му на трето място сме в Европа по защитени територии, на второ – по биоразнообразие.

“За 99-и път ще честваме тази година Седмицата на гората, професионален празник на лесовъдската общност”, каза инж. Мирослав Маринов. Той подчерта, че тазгодишното мото е определено чрез гласуване сред българските граждани. “Множество обществени функции, блага, като водата, кислородът, въздухът и почвата са неразривно свързани с гората, посочи той и допълни: “Работата на лесовъдите е да стопанисваме гората, да я създаваме, опазваме и увеличаваме”.

Мирослав Маринов приветства събралите се на церемонията в зала “Сливен” представители на лесовъдската общност. Сред официалните гости бяха още заместник-министрите в оставка Георги Тошев, Александър Йоцев, инж. Стоян Тошев, директор на Изпълнителната агенция по горите, проф. д-р Иван Палигоров, ректор на Лесотехническия университет, Росен Костурков, председател на Комисията по земеделието, храните и горите в 48-ото Народно събрание, депутати, областният управител на Сливен, кметовете на Сливен, Ямбол, Сунгурларе, община Струмяни и др. Състоя се тържествената церемония по връчване на наградите за най-изявените лесовъди и служители по контрола.

“Сигурно много хора не си дават сметка колко трудна и комплексна е горската система, гората е икономика, екология, демография, социална политика, наука”, каза на церемонията кметът на Сливен Стефан Радев, който поздрави работещите в тази система и им благодари за техните усилия и отдаденост.

Фиданки от явор, махалебка, черен бор, червен дъб раздават от неделя на жителите и гостите на града горските служители на Югоизточно държавно предприятие и Държавно горско стопанство – Сливен.

От 30 март експертите от Дирекция на Природен парк “Сините камъни”, Регионална дирекция по горите – Сливен и Държавно горско стопанство – Сливен организират познавателни игри за децата в специална шатра на главната улица.

Община Сливен организира днес концерт на деца от региона на открита сцена пред сградата на Общината.  



Източник БТА