България участва в изготвянето и подкрепя съвместното изявление и позиция от името на ЕС27 по Иран, заявиха от Министерския съвет

0
65



България като част от усилията в рамките на ЕС за деескалация, участва в изготвянето и подкрепя съвместното изявление и позиция от името на ЕС27 по Иран, заявяват от Министерския съвет на страните си във Фейсбук.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи днес, че е свикал за вторник, 16 април, видеоконферентна извънредна среща на външните министри от Европейския съюз във връзка с атаката, извършена от Иран срещу Израел, предаде Франс прес. В социалната мрежа “Екс” Борел съобщи също, че е разговарял с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, пред когото е заявил, че ЕС “осъжда най-остро” ударите по Израел и е призовал Иран да не участва в “по-нататъшна ескалация”.

“В тази изключително напрегната регионална ситуация нова ескалация не би била в ничий интерес. Приканваме всички заинтересовани страни да проявят максимална сдържаност”, подчерта Борел в изявление от името на 27-те държави от ЕС.

“ЕС осъжда най-категорично иранските нападения с дронове и ракети срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация и заплаха за регионалната сигурност”, заяви още Борел и подчерта, че ЕС “отново потвърждава ангажимента си към сигурността на Израел”.

Заради ситуацията в Близкия изток рано тази сутрин служебният министър-председател Димитър Главчев свика работно съвещание с участието на служебните министри на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, заместник-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност. Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, е докладвано на служебния премиер. 

Миналата нощ Иран насочи повече от 200 дрона и ракети срещу Израел, съобщи говорителят на израелската армия Даниел Хагари, цитиран от Ройтерс.

 

/ЛРМ/



Източник БТА