БТА :: Протест срещу подготвяни промени в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територията затвори пътя Пловдив

0
70



Протестиращи срещу подготвяни промени в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територията затвори пътя Пловдив – Асеновград при кръстовището на бул. Асеновградско шосе и Пловдивски околовръстен път. С викове “мафия” и плакати срещу кариери от областта жители от повече от 10 села, сред които Горнослав, Долнослав, Белащица, Труд, Тюркмен, Орешец, Добростан,  Шишманци, Първенец, Дълбок извор, Поройна и пловдивския квартал “Коматево”, в рамките на 15 минути блокираха една от най-натоварените входно-изходни артерии на Пловдив.

Чрез тези промени големите инвестиционни проекти без никакви проблеми по много бърза писта ще бъдат одобрявани без да се прави качествена оценка за въздействието, както върху околната среда, така и върху здравето на хората, посочи адвокат Снежана Стефанова, част от протестиращите срещу кариера в за мрамор в землището на асеновградското село Горнослав. По думите ѝ е скандална и промяната, според която Общите устройствени планове на населените места ще могат едностранно да бъдат изменяни от министър или от областен управител, без да бъдат попитани общините или живеещите в тези населени места. Представете си една община, която иска за развива място за отдих и туризъм, строи инфраструктура, къщи за гости и в един момент един министър решава, че там ще развива кариерна дейност, даде за пример адвокатът. Удължаването на действието на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 5 на 15 години означава, че ако концесионерът, без значение как се е променила околната среда или населеното място, ще има 15 години, за да започне реална работа, коментира Стефанова. Според нея се цели спрени проекти без актуален ОВОС да заработят. Има практика на Съда на Европейския съюз, който казва, че дори три години са дълъг срок са действие на ОВОС, посочи Стефанова. 

Измененията са в противовес с наредбата за работа на Министерския съвет, коментира Мая Христозова. Тя подчерта, че се изземва властта на общинските съвети и кметовете, които са избираеми позиции, и се дава на областен управител или министър, които са назначаеми позиции. По този начин се увеличава възможността за корупция, смята Христозова Според промените обжалването на инвестиции, например за изграждане на кариера, се ограничава само до една съдебна инстанция. Излиза така, че определени хора и политически партии се опитват да ни отнемат всички права, допълни Христозова. Измененията предвиждат още само 7 дни срок за обжалване.

Протест срещу готвените законови промени имаше и в София.



Източник БТА