БТА :: Михаил Белчев

0
51



Михаил, Кристина и Константин Белчеви бяха домакини и основни участници в концерта „Пак ще се прегърнем“, в петък вечер. В  продължение на три часа и половина, публиката, изпълнилата до краен предел зала 1 на НДК, аплодира изпълнителя на „Не остарявай, любов“ и неговите гости.

„Днес е духовната Нова година. Искаме да ви заредим с много любов и да ви прегърнем с пролетно настроение – до другата пролет“, каза Кристина Белчева. Тя изпя песента „Искам тази нощ нещо да ти кажа“, като преди това обясни, че е по текст, който през 1987 година Михаил Белчев й подарява. По-късно, Стефан Диомов пише музиката и тя влиза в репертоара на Ваня Костова. Пея в нейна памет, защото трябва да има памет, каза Кристина Белчева. 

Концертът започна с изпълнение на танцовия ансамбъл при Италианския лицей, последван от акапелно изпълнение на „Я, кажи ми, облаче ле, бяло“, представено от Михаил Белчев и мъжка формация.

Последваха музикални поздрави от Хайгашод Агасян, Кристина Димитрова, Джина Иванова, Георги Денков, Кристина Жечкова. На сцената излязоха също Валери Градинарски, Драго Драганов, Атанас Капралов, Старбой Айвън, Мариана Добрева, Мариан Бачев. Драго Драганов прочете откъс от биографична книга „Все по-близо до ангела“, която предстои да излезе.  

Михаил и Кристина Белчеви изпълниха и съвсем нова песен, наречена „Бяла любов“

„Фондацията”, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Маргарита Хранова и Мария Илиева имаха по-продължителни участия. Вечерта бе закрита от Веселин Маринов, който вдигна на крака публиката.

Михаил Белчев е роден на 13 август 1946 г. в София. Завършва четвърти курс на Висшия минно-геоложки институт в София, дипломира със специалност „Режисура” и „Телевизионна режисура” в Драматическия факултет на театралната академия „Черкасов”, (Ленинград, СССР, 1972). Като дете пее в хор „Бодра смяна”, а дебютът му като солист е песента „Кати” (1967).

Става популярен с „Кой София с обич заля” (златен медал за текст и изпълнение на 9-ия световен фестивал на младежта и студентитеав София, 1968). Година по-късно печели трета награда и специалната награда на международния младежки фестивал „Червеният карамфил” в Сочи. 

Автор е на музика за театрални постановки и филми. Сценарист и режисьор е на телевизионни филми за Вили Казасян, Недялко Йорданов., както и на първия телевизионен пантомимичен спектакъл „Кръговрат”, на „Време е да те обичам” – за Мариана и Тодор Трайчеви. 

За песните си получава първи награди от фестивала „Златният Орфей” през 1969, 1984, 1990 и 1998 година. Същата награда за цялостно творчество му е присъдена през 1996 г.

През годините работи с имена като Зорница Попова, Александър Бръзицов, Борис Карадимчев, Мария Нейкова, Стефан Димитров, Найден Андреев, Стефан Диомов, Хайгашот Агасян, Лили Иванова, Васил Найденов, „Щурците”, ФСБ, „Импулс”.



Източник БТА