БТА :: Липсата на равен достъп до образование е сред най

0
57



Най-значимите предизвикателства пред глухите са съществуващите бариери в обществото и липсата на равен достъп до образование. Преводачите на жестов език трябва да бъдат на разположение навсякъде, като първо да бъдат обучени, за да постигнат пълна възможност да са полезни. Това каза за БТА председателят на Младежката организация към Съюза на глухите (МОСГБ) в България Росица Караджова.

Младежката организация организира зимен лагер в Самоков под наслов „Жестовият език е твоята супер сила“. Събитието се провежда в хотел „Арена Самоков“ за шеста поредна година и ще продължи до утре. В него са включени различни приобщаващи игри, презентации и разнообразни дейности.

Караджова обясни, че лагерът се организира за глухи млади семейства с деца и младежи като целева група, както и за някои по – възрастни активисти. Първоначално младежкият лагер бе предназначен за възрастовата група от 13 до 35 -годишни, но се разраства извън тази целева група поради нарастващия интерес.

Днес броят на участниците е между 100 и 130. Младежкият лагер беше възобновен тази година и е насочен към деца и младежи до 35 години, посочи тя. 
По думите на Карджова за глухите е от съществено значение да има лагери, защото те са малцинство в обществото и могат да обменят помежду си идеи на различни нива.
Тя каза, че ръководството на МОСГБ работи доброволно и се подпомага от други доброволци.

Приблизително 90 000 души в България попадат в широките понятия “глухи” и “слабочуващи”. Около 5000 души ежедневно използват българския жестов език като майчин. 

Председателят на младежката организация добави, че е важно хората да знаят, че глухите могат да правят всичко, което другите хора могат, освен да чуват. „Ние сме мини версията на чуващото общество. Много харесваме град Самоков и инфраструктурата, затова и тази година сме тук“, каза още тя. 
Предполага се, че броят на глухите активни хора ще се увеличава през следващите няколко години, тъй като жестовият език беше признат на 21 януари 2021 година и все повече хора стават видими. В допълнение, редовното шумово замърсяване в ежедневието също увеличава загубата на слуха или глухотата, обясни още председателят на младежката организация. 

По време на официалното откриване на лагера в съботния ден младежката организация бе поздравена от общинския съветник и председател на постоянната комисия към Общински съвет – Самоков „Култура, спорт, образование и младежки дейности“Миролюба Ташова. Тя прочете поздравителен адрес от името на кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов и поздрави присъстващите. 



Източник БТА