БТА :: Доц. д-р Боряна Иванова е избрана от Общото събрание за ректор на Аграрен университет

0
67



Общото събрание на Аграрен университет – Пловдив избра за нов ректор на висшето училище доц. д-р Боряна Иванова, съобщиха от университета. За поста се бяха кандидатирали Иванова, която заема длъжността заместник-ректор по учебната дейност, и проф. д-р Владислав Попов, заместник-ректор по научната и проектната дейност.

Доц. Иванова беше избрана след балотаж и спечели с 82 гласа пред опонента си, който получи 75 от гласовете на членовете на Общото събрание. Изборите се провеждат, след като мандатът на настоящия ректор проф. д-р Христина Янчева изтече и тя няма право да се кандидатира за нов. 

Доц. д-р Боряна Иванова е завършила Университета за национално и световно стопанство – София, където е придобила бакалавърска, магистърска и докторска степени по икономика и управление на селското стопанство. Постъпва на работа в Аграрен университет – Пловдив през 2001 г. като асистент и последователно заема длъжностите старши и главен асистент, а през 2012 г. придобива академичната длъжност „доцент“. Била е научен секретар на катедра „Икономика“, директор на Учебно-информационния център на Аграрен университет, а през мандати 2015-2019 г. и 2019-2023 г. е заместник-ректор с ресор „Учебна дейност и акредитация“. 

Доц. Иванова има над 40 публикации и участва в повече от 20 вътрешни, национални и международни проекти. Научните й интереси са в сферата на развитието на селските райони, групите на производители, възможностите за развитие и утвърждаване на принципите на био и кръговата икономика, хранителната и енергийна сигурност. Специализирала е в Германия, Франция, Румъния и Русия. Владее английски и руски език.

/ХТ/



Източник БТА