Близо 6900 доброволци на Българския младежки червен кръст са участвали активно в различни акции, кампании и инициативи през 2023 г.

0
75



Близо 6900 доброволци на Българския младежки червен кръст (БМЧК) са участвали активно в различни кампании и инициативи през 2023 г. И през миналата година младежите са били на първа линия във всички акции, организирани от Българския червен кръст (БЧК). Това каза председателят на БМЧК Стели Джамбазова на национално събрание на младежката организация в Ямбол, което започна днес и ще продължи до неделя (31 март).

„През 2023 г. доброволците на БМЧК са 6822-ма, разпределени в 256 клуба в страната. Запазва се тенденцията 74 процента от тях да са на възраст между 15 и 18 години“, каза още Стели Джамбазова. Тя изтъкна активната и бърза работа на младите червенокръстци в кампанията на БЧК за подпомагане на пострадалите при земетресенията в Турция и Сирия през 2023 г. 

БМЧК продължава и своето успешно партньорство с различни организации, каза още Стели Джамбазова. „Можем вече да се похвалим, че от миналата година сме единствената национално представителна младежка организация в цялата страна. Това е повод за гордост, отваря ни и много врати – присъствие в различни работни групи и обществени съвети на национално ниво“, каза още тя.

Националното събрание започна в Младежкия културен център в Ямбол. В него участват 60 делегати от 28-те областни организации на БЧК в страната и 28 служители, отговарящи за младежка дейност в червенокръстката организация. Присъства и част от националното ръководство на БЧК – заместник-генералният директор д-р Славита Джамбазова и заместник-председателят Стойчо Стойчев, както и председателят на областната организация д-р Антоанета Антонова. 

Откриването на младежкия форум уважиха също заместник-областният управител на Ямбол Николай Костадинов, кметът на община Тунджа Станчо Ставрев, заместник-кметът на община Ямбол Васил Александров, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Радостина Калчева, началникът на Регионалното управление на образованието Георги Георгиев, представители на полицията и противопожарната служба в Ямбол. 

/ВД/



Източник БТА