Близо 150 професионалисти и любители се събират във Варна за 50-а младежка конференция по астрономия

0
73


Близо 150 професионалисти и любители ще се съберат във Варна за 50-а национална младежка конференция по астрономия, която ще се проведе от 12 до 14 април. Домакин на събитието ще бъде Народната астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник“ (НАОП). За БТА директорът на обсерваторията Свежина Димитрова съобщи, че на конференцията ще бъдат представени резултатите от астрономическите изследвания на професионалистите от БАН, НАО-Рожен, народните обсерватории от 2023 година. Освен това своите събрани данни ще могат да съобщят студенти, ученици, любителите астрономи. В дискусиите ще могат да се включат и учители по физика и астрономия от страната, докторанти.

Гост-лектори на събитието ще бъдат специалисти от Софийския университет и Института по астрономия към БАН, допълни Димитрова. Чрез видеовръзка ще се включат и бивши възпитаници на Варненската обсерватория, които днес работят в САЩ, Испания, Тайланд.

В рамките на конференцията ще се проведе традиционното състезание на знаещите, а четирима младежи ще бъдат отличени с наградата на НАОП – Варна „Николай Петров”. При откриването на събитието възпитаниците на обсерваторията ще могат да покажат и актьорския си талант, като представят постановката „Ресторант на края на Вселената“.

/ХТ/



Източник БТА