Бивш високопоставен служител на ФБР се призна виновен, че е събирал информация за санкционирания Олег Дерипаска

0
124

©

Бивш високопоставен служител на контраразузнаването на ФБР се призна за виновен в заговор за нарушаване на санкциите срещу Русия, като е отишъл да работи, след като се пенсионира, за олигарх, когото някога е разследвал, пише Sky News.

55-годишният Чарлз Макгонигал заяви, че изпитва “дълбоко разкаяние“ за работата, която е свършил през 2021 г. за милиардера индустриалец Олег Дерипаска.

Макгонигал беше бивш специален агент, отговарящ за контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк.

Той заяви пред федерален съдия в Ню Йорк, че е приел повече от 17 000 долара, за да помогне на г Дерипаска да събере унизителна информация за друг руски олигарх, който е бил бизнес конкурент.

Дерипаска е под санкции на САЩ от 2018 г. по причини, свързани с руската окупация на Крим.

Макгонигал също се е опитвал да помогне на Дерипаска да излезе от списъка със санкции, заяви помощник-адвокатът на САЩ Ребека Дел.

Тя добави, че той преговаря заедно със съзаклятниците да получи хонорар от 650 000 до 3 милиона долара за търсене на електронни файлове, разкриващи скрити активи от 500 милиона долара, принадлежащи на бизнес съперника на олигарха.

Макгонигъл се призна за виновен по едно обвинение за заговор за пране на пари и нарушаване на Закона за международните извънредни икономически правомощия.

Той може да получи до пет години затвор и трябва да бъде осъден на 14 декември.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник