Батаев не успя да стигне до репешажите на 97 кг в Белград

0
170

Ахмед Батаев бе елиминиран на 97 кг свободен стил от световното първенство по борба в Белград, след като победилият го по-рано Гиви Мачарашвили от Грузия загуби 1:6 срещу Магомедхан Магомедов от Азербайджан на полуфиналите. Микяй Наим също не успя да стигне до елиминациите за отличия на 65 кг.

Батаев започна турнира на с категорична победа с 5:0 срещу египтянина Мостафа Ел-Дерс, но на осминафиналите българският национал се изправи срещу миналогодишния бронзов медалист и настоящ европейски шампион Гиви Мачарашвили. 26-годишният грузинец натрупа четири точки по идентичен начин – със захват на крака на Батаев и избутване на българския национал от тепиха. Европейският вицешампион от 2022 успя да съкрати пасива си и направи движение за точки в последната секунда, но съдиите дадоха по две и на двамата, а по този начин Мачарашвили взе преднина от 6:5.

Последва протест от треньора на свободния стил Валентин Ангелов, но съдиите запазиха решението и дадоха наказателна точка за 7:5 в полза на грузинеца.

В схватката си от четвъртфиналите Мачарашвили се изправи срещу носителя на четири медала от азиатски първенства Алишер Йергали от Казахстан и го победи с 2:0. На полуфиналите обаче той отстъпи на миналогодишния европейски първенец Магомедов.

На 65 кг Микяй Наим отстъпи с 0:6 на старта срещу Умиджон Джалолов от Узбекистан, който в следващия кръг загуби от американеца Ник Лий. По-рано през деня Георги Вангелов не успя да преодолее репешажите на 57 кг, а първата представителка при дамите Джанан Манолова загуби на старта на 59 кг.

Източник