Архиерейска заупокойна света литургия беше отслужена в памет на патриарх Неофит в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

0
60



Архиерейска заупокойна света литургия в памет на патриарх Неофит беше отслужени в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Литургията бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод. Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество българския патриарх. Опелото след нея е в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква (БПЦ) – Българска патриаршия (БП).

Ще помним и ще носим в сърцата си Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който през целия си съзнателен живот беше верен на Бога и на своето християнско призвание. И беше за всички нас образец на всичко онова, към което се стремим и ние – смирение и чистота, милосърдие и човеколюбие, безкористна любов, търпение и мъдрост, каза в края на заупокойната архиерейска света литургия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и призова да пазим неговото богато духовно наследство. 

В катедралата присъстват председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на съдебната власт, конституционният съдия Янаки Стоилов, президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г)., Симеон Сакскобургготски, представители на институции и на вероизповеданията у нас, на чужди мисии в България, духовници от Поместните православни църкви и много вярващи, дошли да се сбогуват с българския патриарх. Сред присъстващите са и митрополит Епифаний от православната църква в Украйна. Присъстват също посланиците на Русия и на Украйна у нас – Елеонора Митрофанова и Олеся Илашчук. В храма е и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Със своята благост патриархът трябва да служи за пример на всички, заяви председателят на парламента Росен Желязков преди да влезе в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, за да отдаде почит на българския патриарх Неофит „Ще го помним като безукорен, безупречен духовник, като радетел за православието и за Българската православна църква и като човек, който призоваваше към единение и обединение“, посочи той. Росен Желязков каза още, че няма да забрави патриотизма и родолюбието на патриарха, защото той е обичал народа и Светата църква.

Няма да забравя думите на патриарха, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ, каза държавният глава Румен Радев на влизане в катедралата „Св. Александър Невски“. Още помня как той ме благослови още в началото на първата ми кандидат-президентска кампания, посочи президентът и допълни, че имаме много уроци, които да учим от патриарх Неофит.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че от патриарх Неофит като народ трябва да се научим на толерантност и на обич помежду ни. Тя също направи кратък коментар преди да влезе в катедралата. Вицепрезидентът каза, че патриархът на всеки празник ѝ е изпращал лично и специално послание. „Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот“, посочи Илияна Йотова. По думите ѝ патриарх Неофит е имал най-топлите и най-благите очи, както и най-всеопрощаващата душа.

Толкова разговори и срещи съм имал с патриарха, каза преди медиите Симеон Сакскобургготски преди архиерейската заупокойна света литургия. По думите му Неофит е бил обичан патриарх и с готовност да обединява и да разбере другия. „Жалко, че си отиде толкова рано“, каза още Сакскобургготски.

След края на опелото ще започне траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, което ще премине по бул. „Г. С. Раковски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Мария Луиза” и ще завърши пред митрополитската катедрала „Св. Неделя”, където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.  

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.  

 



Източник БТА