Армения ратифицира Римския статут на МНС, повече не разчита на Русия като гарант на сигурността й

0
189

©

Парламентът на Армения ще ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд, а Ереван не може да разчита на Русия като гарант на сигурността си след началото на войната в Украйна. Това заяви в сряда арменският премиер Никол Пашинян пред Politico.

“Правителството изпрати Римския статут в парламента и Римският статут ще бъде напълно ратифициран според моята позиция и с подкрепата на нашите колеги от парламента. И това не е свързано с арменско-руските отношения, а с проблемите на сигурността на Армения“, заяви Пашинян.

Освен това той отново потвърди, че признава Нагорни Карабах за територия на Азербайджан.

По думите му, заради конфликта в Украйна, арменските власти повече не могат да разчитат на Руската Федерация като гарант за своята сигурност.

В същото време Пашинян счита, че Западът е далеч от това, Ереван да го смята за източник на необходимата подкрепа.

Фактически обаче ратификацията на Римския статут ще означава, че Армения ще е длъжна да изпълни решението на МНС за арест на руския президент.

Армения и Руската федерация традиционно са съюзници, но напоследък Пашинян започна да критикува Москва и ОДКБ, а Москва – Пашинян.

На този фон започнаха съвместни военни учения със САЩ в Армения и ескалациите на границата с Азербайджан.

Източник от руското външно министерство заяви по-рано пред РИА Новости, че Москва смята плановете на Ереван да се присъедини към Римския статут за неприемливи на фона на “незаконните съдебни заповеди“ срещу ръководството на Руската федерация. В Ереван са предупредени за негативните последици от евентуални подобни стъпки за двустранните отношения с Руската федерация, подчертават от ведомството. Председателят на арменския парламент Ален Симонян отбеляза в началото на септември, че Армения ще продължи консултациите с Русия във връзка с евентуалната ратификация от Ереван на Римския статут.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник