Абитуриенти се редят на опашка, за да дарят кръв преди бала

0
63


  • За една година броят на кръводарителите се е увеличил два пъти и стават все по-млади
  • Важно: ако имат татуировки или пиърсинг – трябва да са минали 6 месеца от манипулацията

Тенденция към увеличаване на безвъзмездните кръводарители се забелязва в Бургас.

“Обикновено повечето хора идват, когато техен близък се нуждае и даряват кръв за него. Понякога са помолени да възстановят вече прелети количества в болничното заведение. Но

в последните месеци всеки ден идват по двама-трима, даже и петима,

които  са решили да направят добро”, коментира д-р Людмила Желязкова, началник на отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас.

Близо два пъти в сравнение с 2022 г. е нараснал броят на донорите, които са станали кръводарители за първи път. Те са вече над 700.

Иначе всички кръводарители на държавната болница са било 8400, като процентът на младите превишава този на хората в по-зряла възраст.

“Ако допреди години процентът на дарителите над 40 години беше по-висок, днес двете групи – под 40 и над 40 г. вече са равни, като тези под 40 г. преобладават”, обяснява д-р Желязкова.

Стана традиция през последните години в Бургас преди баловете много абитуриенти да се включват доброволно в кампании по кръводаряване.
“Важно е младите хора да знаят, че

трябва да закусят добре и да са приели поне литър-литър и половина течности

преди даряването, тогава процесът се случва по-лесно. Често задаван въпрос е дали могат да дарят след пресни татуировки или пиърсинг – трябва да са минали 6 месеца от манипулацията”, предупреждават от отделението

Последните млади кръводарители в Бургас, които дариха кръв, са абитуриенти от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Кольо Фичето”, за да отбележат завършването си по запомнящ се начин.

Кампанията е под мотото “Това не си го правил”,

която е предизвикателство за 18-годишните.
Строителната гимназия е второто училище, което тази година се включва в инициативата.

Зрелостниците даряват кръв по график, за да може да се обезпечи и нормалната работа с кръводарители в отделението. Учениците споделиха, че с нетърпение чакали да станат пълнолетни, за да дарят кръв.

28 март бе рекорден ден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас – 50 ученици от гимназията по механотехника и електротехника минаха през отделението към УМБАЛ, придружавани от Анна Златанова – учител по електроника и дългогодишен дарител.

Тя е дарявала кръв над 50 пъти и  го направи отново, този път редом със своите ученици.  

Традиционната акция на УМБАЛ, предназначена за абитуриенти, регистрира бум на дарители. Първи в тазгодишната “Това не си го правил” са учениците от Професионалната гимназия  по механотехника и електроника, известна сред бургазлии като Механото.

Училището е пример за отлична работа с

мотивирането на младите да бъдат дарители на кръв не само с разясняване, но и с личен пример

Преди ден учениците бяха придружавани от студента Боримир Байчев, който миналата година е завършил същото училище.

“Най-важният урок, който можем да преподадем на учениците, е на първо място да бъдат хора. Удовлетворена съм, че чрез личния пример и с помощта на моите колеги в гимназията успяваме всяка година да мотивираме нашите деца да станат кръводарители”, казва Анна Златанова.

Бургаска област е сред районите в страната с най-голяма нужда от кръв особено през лятото, тъй като населението се увеличава многократно с туристите.





Източник 24часа