Аарон Рот и Никола Стоянов правят изложба по архиви от агенция „Митници“

0
68


„Картички и контрабанда“ е  заглавието на изложба живопис, която кураторът Христо Калоянов подрежда с творби на Аарон Рот и Никола Стоянов. Експозицията ще бъде представена в галерия „Харта“ и Posta Space от 11 април до 12 май, съобщават организаторите.

„Картички и контрабанда” започва от изследването на случайно намерен архив от агенция „Митници”, дирекция „Борба с наркотрафика” от периода 1975-1985. Служебните бележки, фотографии, негативи, справки и докладни записки маркират част от рутината на митническото дело, като проверка и регулация на транзита, както и дипломатическия образ, който митниците следва да поддържат пред международната общност. Тези следи са фрагменти от широко разгърната система на митнически регламенти, търговски маршрути и международни споразумения, разказват от екипа. 
 
По думите им водещо тук е съмнението, че намерените архиви дават само частичен поглед към организирания „скрит транзит” – термин, зад който комунистическото управление на Народна република България прикрива контрабандната търговия, осъществявана от Държавна сигурност чрез държавни предприятия и външно търговските им организации за партийни цели. „Тази практика стои в основата на последващото частно забогатяване на определени лица, свързани с властта, в ранните години на прехода и формирането на частните групировки, белязали 90-те с явната прикритост на незаконна търговска и транзитна дейност с държавна подкрепа. В настоящата изложба намерените архиви са в основата на негативния образ на историята, който в своята прикритост влияе върху дискурса за незаконния трафик, подсилва съмненията към властта и формира дълбоко конспиративната идея на миналото, както и спекулативното съзнание на настоящето“, отбелязват те.
 
Аарон Рот (1998) работи с намерени изображения и средствата на живописта, инсталацията, скулптурата и фотографията. Инсталациите му преминават между ready-made и асамблаж, докато картините му имат миметично и иронично отношение към рекламния образ. Творбите черпят вдъхновение от чалгата, теорията на конспирацията и рекламите на луксозни стоки, изследвайки въпросите за желанието, митовете за национализма и капитала.
 
Никола Стоянов (1994) е автор, преводач и визуален артист, работещ в областта на философията и историята на технологията. Интересите му включват пресичането на инфраструктура и технологически апарати с изкуството и всекидневния живот. Като дългогодишен преводач и фотограф, преплита хуманитарното с научното по посока на спекулативното.

/ВСР

/ХТ/



Източник БТА