С „Караул на паметта“ и празнично шествие „Първите“ Добрич отбелязаНационалния празник на страната – 3 март. Шествието „Първите“ се провежда за трета поредна година. Точно в 10.00 часа, предвождани от Духовия оркестър, добричлии се отправиха от храм „Св. Георги“  към Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“, където се проведе общоградско  поклонение и военен ритуал за издигане на националното знаме, знамето на Обединена Европа и знамето на град Добрич.На честванията по случай 143 години от Освобождението на България присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, народните представители Даниела Димитрова, Йордан Йорданов и д-р Хасан Адемов, генералният консул на Русия във Варна – Владимир Климанов, областният управител Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, флотилен адмирал Георги Пенев – зам.-командир на Военноморските сили, военноинвалиди и военни от запаса, представители на Военното окръжие в Добрич, членове на кметския екип,  представители на политически партии и движения, на обществени организации, много граждани и гости на града.

„Единственият начин да пребориш един несвободен свят е да станеш толкова свободен, че самото ти съществуване да стане бунт. Думите са на френския писател Албер Камю. Днес, когато за сетен път отдаваме почит към всички храбри мъже, чиито кости са положени в нашата земя в името на нашата свобода, трябва да осъзнаем, че те са направили точно това – целият свят да разбере, че са съществували. Дилемата е била една – да възродят България, или да оставят българщината да умре. Съдбоносният избор, който Ботев, Левски, Бенковски и много други знайни и незнайни мъже и жени, са направили днес ни задължават да приемем свободата не като даденост, а да я ценим и помним, че тя не ни е дадена даром. Нашата свобода е изстрадана и всяко кътче на страната ни носи спомена за героизма. Достойният български народ винаги ще помни това. Вечна памет на героите“, каза в тържественото си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов.

default

Портретите на видните ни възрожденци носиха учениците от Професионалната гимназия по аграрно стопанство – Добрич, която през тази година чества кръгла годишнина.В 09.30 ч. в Храм „Св. Георги” бе отслужена Панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет.

В „Караул на паметта“ застанаха учениците от 7 до 12 клас на СУ „Д.Талев“. Шатрата им бе разположена на пл. „Свобода“. В часовете от 10.00 до 12.00 и от 13.00 до 15.00 учениците разказваха на добричлии любопитни факти с акцент добруджанското опълчение и хората, отдали живота си за свободата на родния край.

Програмата на Община Добрич продължи на площад „Свобода“, където в празничния спектакъл участвахаПрофесионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител С. Господинов, четвъртокласници от  СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с кл. ръководител Г. Кайпакова, седмокласници от СУ „Димитър Талев“ с кл. ръководител Р. Обрешкова и лауреати на V Областен конкурс рецитал „За да я има България“.

През целия ден на 3 март всички обекти на Регионалния исторически музей – Музей в Градски парк „Св. Георги“, Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Археология, бяха отворени за безплатни посещения. НДТ