24 януари е датата за първата премиера на ДКТ “Дора Габе” в афиша за 2020 година. В 18 часа на сцената на кукления театър ще излязат Ренета Николова, Мила Боянова, Росен Радев и Валентин Иванов. Режисъор на постановката е Румен Куртев. Със сценографията и куклите е ангажирана Елисавета Качулева. Пламен Мирчев- Мирона е авторът на музиката.
“Никое щастие не бива да се гради върху чуждото нещастие” – това е посланието на автора на “Сън” Магда Борисова, която също ще пристигне в Добрич, за да присъства на премиерата.
Както подсказва заглавието, действието се развива в Страната на сънищата. Всеки сън е една произволна субективност. Чрез нея човек прекрачва границите на реалността.  Тук героите осъзнават, че се намират в сън и желаят да прехвърлят мост между сън и реалност. Тони бърза да се срещне с краля на Страната на сънищата, който може да сбъдне хубавите сънища. Тони има няколко прости желания: майка му да има сладък живот /защото все се оплаква, че и горчи/, да имат достатъчно пари и той да задържи кучето Ралф. По пътя си среща феи и митични същества, научава се как да се пребори с кошмарите и страховете си. Помага на изпаднало в беда създание въпреки огромния риск да закъснее за срещата с краля и неговите желания да останат неизпълнени, защото никое щастие не бива да се гради върху чуждото нещастие, споделя авторът на пиесата Магда Борисова.
А в края на едно такова пътуване човек научава много за себе си и спътниците си. Когато стигат в двореца на сънищата, Тони е изправен пред трудно решение. Той трябва да избере само  едно от трите си желания – или сладкия щастлив живот, или кучето, или парите.
В тази пиеса – феерия, адресирана сякаш само към децата, авторът Магда Борисова засяга редица теми на достъпен за младата аудитория език.

loading...