С книга и ново заглавие Кукленият театър в Добрич отбелязва 60-годишен юбилей

0
473

„Къде сте, гори тилилейски…“ е новото заглавие на Държавен куклен театър (ДКТ) „Дора Габе“ в Добрич. С него и с юбилейна книга културният институт отбелязва своята 60-а годишнина и 70 години куклено изкуство в града, съобщи на пресконференция директорът Петър Петков.

„Поканата беше по повод 60-годишнината да се направи представление, което да е по-различно от досегашните, и това е наистина такова. Едната причина е, че е предназначено за малко по-големи деца и техните родители“, каза режисьорът на постановката Леонард Капон, който я написва преди години заедно с Теди Москов.

Представлението разказва за мечтите, възможностите, как хората със способности се възхищават на уменията на другите, вместо да им завиждат; как, сбъдвайки мечтите си, можем да се промени изцяло; как послушанието превръща красотата в безличие, а алчността превръща идеала в стока, допълни Капон.

„Въпреки всичко това, финалът на пиесата ни дава увереността, че мечтата е това, което ни движи и ни оставя винаги на пътя. Както е казал Махатма Ганди, пътят няма цел – целта е пътят. Затова финалът на приказката е, че мечтите никога не изчезват“, каза още той.

Другата причина е, че актьорите, освен че играят много и различни роли, сами озвучават целия спектакъл, допълни Капон. „Няма да има записана музика, която да се пуска. Всичко ще е на живо, изпълнено от самите актьори.“

Премиерата на спектакъла ще с състои на 24 октомври, понеделник, от 18:00 часа.

Готова е и четвъртата поред юбилейна книга на ДКТ „Дора Габе“. Тя е издадена с финансовата подкрепа на Община град Добрич и разказва в текст и много снимки историята на театъра – с фокус върху последното десетилетие и кукленото изкуство в областния град.

Първото куклено представление в Добрич (тогава Толбухин) – пиесата „Червената шапчица“, изнасят през 1952 г. самодейците от Драматичния театър към Профсъюзния дом на културата. През декември същата година към Профсъюзния дом е основан Самодеен куклен театър с художествен ръководител Радил Радилов.

Десет години, 29 постановки, 605 представления и близо 100 000 зрители по-късно Кукленият театър получава орден „Кирил и Методий“ II степен, а с министерско постановление от 1 януари 1963 г. е преобразуван в държавен.

Част от творческия състав на културния институт са били над 90 актьори, режисьори, художници, сценографи, сред които Теди Москов и Мая Новоселска. За 60-те си години ДКТ „Дора Габе“ има над 220 постановки и над 14 400 представления, изнесени пред повече от 1,3 милиона зрители в България и чужбина, разказва книгата.

Петър Петков изрази увереност, че театърът ще продължи да се развива, и признателност към публиката, която дори по време на пандемията „не ни изостави, а напротив – хората ни търсят все повече”. „Имаме хубава публика в Добрич. Безкрайно съм ѝ благодарен. Особено в тези трудни години, в които много театри не можаха да се справят, а за нашия точно те са едни от най-плодоносните”, каза той.

БТА