“ПРИКАЗКА В РИМИ ЗА МЪНИКА ТИМИ” Е ПЪРВОТО НОВО ЗАГЛАВИЕ НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР В ДОБРИЧ ЗА 2022 ГОДИНА

0
769

Държавен куклен театър (ДКТ) „Дора Габе“ в Добрич  представи в неделя първия си нов спектакъл за годината – „Приказка в рими за мъника Тими“.

Идеята на представлението е, че докато е малък, всеки иска да стане силен като великан, но когато се отдалечи от дома, светът изглежда по съвсем друг начин, разказа Румен Куртев, режисьор и автор на спектакъла на пресконференция в петък. Главният герой Тими среща много приятели, които му помагат да преодолее препятствията, но дали успява да се върне вкъщи – това публиката ще научи на премиерата в неделя, каза още той и благодари на Петър Петков, сценографа Елисавета Качулева, актьорите Теодора Желева и Росен Радев и композитора Пламен Мирчев, които му помагат да превърне написаната на шега приказка в атрактивно куклено произведение.

В средата на април ДКТ подготвя още една премиера – на „Гъбката“, репетиции за която започват на 28 март, обяви директорът на театъраПетков, а през май-юни предстои да дойде режисьорът Леонард Капон, с когото кукленият театър ще подготви по-мащабна проява по случай 60-ата си годишнина.

Културният институт планира още издаване на четвърта поред юбилейна книга, която ще включва всичките му нови постановки от последните 10 години и възстановяване на няколко стари заглавия, сред които „Котаракът в чизми“ и „Джак и бобеното стебло“, каза още Петков.

По думите му всяка неделя кукленият театър събира около 100 души. Това мотивира екипа да работи още по-активно по своята програма, която предвижда представления на открито в Центъра за защита на природата и животните, и посещения на училища и детски градини в града, съобщи кореспондентът на БТА Александра Антонова.