Подобряват енергийната ефективност на Спортното училище в Добрич

0
344

Община град Добрич спечели проект за реновиране на сградата, в която се помещават Спортно училище „Георги С. Раковски“ и Центърът за професионално и личностното развитие – ученическо общежитие, съобщи кметът Йордан Йорданов на пресконференция.

„Всички знаем в какво окаяно състояние е ученическото общежитие. Съответно няма как да очакваме да се привличат ученици и подрастващи, които да го използват. Това е поредната сграда, която Общината иска да реновира, за да дадем едни по-добри условия на децата не само от нашия град, но и от областта“, каза градоначалникът.

Проект „Възобновяема енергия и енергийна ефективност в община Добрич“ е на стойност над 1,8 млн. лева изцяло безвъзмездна финансова помощ по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Застроена площ на сградата е 2235 кв. м., а разгънатата застроена площ – 10 505 кв. м. Проектът предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност с цел постигане на близко до нулево потребление. Предвидени са топлинно изолиране на пода – само на Спортното училище, покрива и външните стени – с хоризонтални и вертикални ивици от негорима топлоизолация, подмяна на старата дограма и вратите, обясни ръководителят на проекта инж. Станка Василева.

Ще бъдат изградени съоръжения за производство на топлинна енергия от възобновяеми източници и ще бъде подновена отоплителна инсталация. Ще бъде монтирана автоматична система за управление и мониторинг на топлоподаването, която ще улесни, оптимизира и повиши енергийната ефективност и разхода на енергия.

След края на проекта се очаква сградата да постигне клас А на енергопотребление, спрямо настоящия клас D, и над 76 на сто от потребената енергията за отопление да се доставя от възобновяеми източници – термопомпени агрегати. По изчисления мерките за енергийна ефективност трябва да спестят над 1800 тона въглеродни емисии.

Срокът за изпълнение е до 30 октомври 2023 г. Партньор на проекта е норвежката компания Pirin Holding AS, която се занимава с изграждане на соларни и фотоволтаични паркове и проекти за енергийна ефективност в Европа и Азия, каза нейният главен изпълнителен директор Франк де Вит. Тя оперира в България от 2012 година.

БНР