Празникът Бабинден беше тържествено отбелязан в община Генерал Тошево.

0
833

Днес, 21 януари, отбелязваме Бабинден по стар стил или Денят на родилната помощ, както е известен в народния календар
Празникът Бабинден беше тържествено отбелязан в община Генерал Тошево. Освен по клубовете и читалищата на територията на цялата община, официално събитие имаше и в сградата на Общинска администрация. Там кметът Валентин Димитров поздрави гостите от клубовете на пенсионера в града и беше закичен с китка здравец от бабите.
Градоначалникът засвидетелства своето уважение към празнуващите като отправи приветствие, в което пожела на жените да са позитивни, усмихнати и добронамерени. Използва случая и да благодари на здравните работници за всеотдайната и отговорна работа, която неуморно вършат.
На празника бяха поздравени и акушер-гинекологът Иван Тодоров Иванов – доктор с дългогодишен стаж и опит, и акушерката Маргарита Белчева.
Общинското ръководство се погрижи и всички пенсионерски клубове по селата да организират различни прояви за Бабинден, като осигури финансови средства за това.
От 1951 година този ден официално е обявен за професионален празник на родилната помощ и на всички акушери и гинеколози. На Бабинден се почитат бабите-акушерки, които в миналото са помагали на жените да родят. Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата, при раждането на рожбата си е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, за да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова бяла кърпа. В някой краища на България към тези дарове са добавяли и риза, чорапи и пари. На този ден бабата обикаля всички къщи, в които е помагала да се родят деца през годината. Тя дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното – паричка, вързана на червен конец. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща.