Предстоят преговори на лидерско ниво за определяне състава и структурата на Министерски съвет

„Първият етап завърши с 18 срещи, където се обединихме по конкретни политики и мерки. Следващия етап ще бъде лидерско ниво, където ще се определи състава и структурата на Министерски съвет. Не вярвам да имаме резулатат преди Никулден. Трябва да се намерят подходящи хора, които ще могат да се справят с очкванията на гражданите.“ заяви Настимир Ананиев, народен представител от Продължаваме Промяната в свое участие тази сутрин по БНТ.

„Кирил Петков и Асен Василев показаха конкретни дела, преди думите,  затова хората ги предпочетоха. ГЕРБ са изнервени, защото за втори път губят избори. ГЕРБ виждат, че има обединение. Време е България да влезе в ЕС. Партиите трябва да се смирят и направят крачка назад, за да има редовен кабинет с пълен мандат. Българският избирател даде своя глас, сега топката е в нашето поле.“ допълни основателят на Европейска партия Волт.

“Пътната безопасност трябва да е приоритет, не може след трагедии да реагираме. Какво е станало на “Струма” – ще каже следствието. Като експерти можем да даваме различни версии – виждате, че доста бързо излязоха с различни хипотези, че най-вероятно има комплекс от причини, свързани и с маркировката, и със сигнализацията, и елемент на човешка грешка. Доказа се по трудния начин, че има нужда от пълен одит на това, което се случва по българските пътища.”, каза той.

„Имам против Агенцията за пътна безопасност в сегашния и вид. Когато се създаваше, обсъждахме,че  тя трябва да има координиращи и контролиращи функции между всички 11 институции отговарящи за пътната безопасност по закон. Защо сега 40 човека стоят в тази агенция да пишат анализи и доклади!“ каза Ананиев в отговор на водещия Георги Любенов.

“Две години работи Държавната агенция по пътна безопасност. Те направиха един много хубав доклад в началото, в който признаха, че 2/3 от хоризонталната маркировка е незадоволителна, а сега прокуратурата ще възлага проверка дали маркировката отговоря на стандартите. Щом агенцията е казала, че 2/3 не е задоволителна, значи около 80-90% от цялата маркировка не е задоволителна и ние, шофьорите, виждаме това”, коментира Настимир Ананиев.

„Преди две години, Цацаров в ролята си на главен прокурор възложи проверка на всички пешеходните пътеки в страната. 70 процента се оказаха, че не отговорят на изискванията и нормативната уредба. Ами защо да не се провери какво става с тези пешеходни пътеки?    У нас виждаме прехвърляне на отговорност, а не поемане на лична такава. Пишат се едни писма между институциите и се чака нова трагедия за да се размърдат. Като се влезе на границата от Сърбия, е пълна тъмнина и мрак у нас. За 15-години не се почувствахме европейци. Нашите пътища трябва да се строят така, че да са безопасни.“ допълни председателят на транспортна комисия в 43-то Народно събрание.