Вчера нови министерски оставки нажежиха политическото пространство в България, което и без това прилича повече на опалена селска пещ. Не стига, че в сайтове и социални мрежи се разиграват от няколко дни интимни „шахматни партии“ за премиера Кирил Петков и шефката на кабинета Лена Бориславова, за които дори лидерът на политическата партия Има такъв народ Слави Трифонов пропя рефрен относно едно видео, то и заваля и звезден дъжд от министерски оставки. Всъщност за коя ли хубава или умна българска, камо ли пък и да е в политиката, не е писано, говорено или тълкувано така, че дори тя да не може да се познае в огледалото на клюката.Недостъпното грозде винаги е било кисело за мъжките лисици.

Такъв е животът!

Първа проблясна оставката на енергийния министър Александър Николов. Късото съединение в кабинета Кирил Петков пробяга като умиращ метеор на българския политически небосклон. Малко след като тъмнината се сгъсти, диря във все още тъмното бъдеще на това правителство остави и оставката на външния ни министър Теодора Генчовска, чиято звезда от известно време политическите ни коментатори определяха като умираща, без да уточняват след нея ще се зароди ли всепоглъщаща черна дупка, или това е просто поредният партиен метеорит, изгарящ в атмосферата на родната ни политика, този път с македонска пушилка…

Както и да е. На балканския ни нрав вече не правят особено впечатление каквито и да са министерски оставки. Надали могат да се изброят на пръстите и на едната ръка хранени хора от политиката, които биха си спомнили колко министри и от кои партии мигаха на политическия ни хоризонт, после угаснаха и къде се търкалят в момента из дебрите на най-новата ни история след 10 ноември 1989 г.

Такъв е животът!

Нова интрига се плете и преплита като селски плет с министъра на спорта Радостин Василев, също от Има такъв народ, за оставката на когото се разтягат локуми, че тя е просто една театрална постановка, която ще се превърне в стожер на разпадналата се четворна в тройна коалиция. Оставка, която щяла да остави Слави Трифонов със среден пръст в устата, а и по-късно да хързулне партията му по горното нанадолище, както много други през последните близо 33 години на така наречената демокрация. Радостин Василев бил нещо като комета, опашката на която била съставена от предатели-депутати на Има такъв народ, определяни по кръчмите от пет до нула звезди, нещо като въздух под налягане, а и още като въздушни възглавници на катастрофирал автомобил, сиреч на правителство, прераждащо се от кабинет на малцинството в кабинет на плаващо мнозинство, което се сформира според личните интереси на депутатите или поне на лидерите им, от които зависи съставянето на очертаващите се парламентарни листи по време на есенния листопад в Народното събрание.

Който е жив и здрав в идващите дни, месеци, а защо не и години, ще стане свидетел на туй що се е задало като един смерч за българския народ. Дай, Боже, и аз да съм един от тях!

Такъв е животът!

Както е тръгнало в България, ще стане като в „Автобиография“-та на знаменития сръбски писател Бранислав Нушич – за да те назначат на работа, чиновниците по човешки ресурси ще те питат първо – ти бил си си министър или зам.-министър в България след 10 ноември 1989 година.

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 1. ВОЙНАТА?! ОТ ЧЕТИРИ КАМБАНАРИИ И НЯКОИ КАМБАНАРИЙКИ…
 2. 2021 ГОДИНА – ВЕТРОВИТА, НА РОГАТА НА МЕТАЛНИЯ БЯЛ БИК И С КРИЛАТА НА ПЕЕЩИЯ ПЕТЕЛ
 3. СЛАМКАТА…
 4. РАСТАВИЦАТА COVID-19
 5. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ СЪБИРА ДВА ПЪТИ В ОДРИНЦИ
 6. БЪЛГАРСКА РУЛЕТКА
 7. ДОБРИЧ СЕ ГОТВИ ДА ПОСРЕЩНЕ ДОСТОЙНО СВОЕТО ЗЛАТНО МОМИЧЕ  СТОЙКА КРЪСТЕВА
 8. ДЕН НА… ХАЙВЕРА
 9. РИБЕНА ЧОРБА СЪС… СВИНСКИ КРАЧЕТА, ТЕЛЕШКО РАГУ И МАС ОТ СОМ
 10. СЛАДОСТРАСТНАТА СЕДМИЦА НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
 11. УЧЕНИЦИ НАМЕРИХА ВОЛЯ И ТАЛАНТ, ЗА ДА НИ ИЗНЕСАТ УРОК ПОМЪДРОСТ
 12. ДНЕС Е ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
 13. ФЕЙСБУК ШОУТО ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021
 14. ВИСОКОСНАТА 2020 ГОДИНА БЕ ВРЕМЕ НА НЕСИГУРНОСТ, НЕДОВЕРИЕ И СТРАХ
 15. НА ЛОВ ЗА СТУДЕНТИ
 16. ТЪЖЕН ПЪРВИ СНЯГ
 17. ВРЕМЕ ЗА… РАКИЯ
 18. ИМА НЕЩО ГНИЛО В… ИНФОРМАЦИЯТА ЗА COVID-19
 19. ОБЕКТИВНА ПОМИЯ ЛИ Е РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗА БЪЛГАРИЯ?
 20. ОТ ВСЯКА КАМБАНАРИЯ – РАЗЛИЧЕН ХОРИЗОНТ ЗА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ 1944 Г.