В дългата вече 23 години история на конкурса „Надежди, таланти, майстори“ – превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич, като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.
На тазгодишното издание, което ще се проведе в дните 9 – 13 септември 2019 г., жури ще бъдат – вдъхновителят и негов председател проф. Виктор Чучков, проф. Гинка Гичкова /цигулка /, доц. Огнян Константинов /виола/ – преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и новите: д-р Столина Добрева /китара/ – директор на НМУ „Л. Пипков“ – София и доц. Дино Имери /пиано / от Македония.
Към момента има записани около 50 участници от България, Русия и Турция.

Кратка информация за членовете на международното жури:
Д-р Столина Добрева (китара) е родена в Бургас. Завършва СМУ „Любомир Пипков” в София и Държавното висше училище за музика във Фрайбург, Германия, в класа по китара на проф. Соня Прунбауер. Столина Добрева е лауреат на награди от редица национални и международни конкурси, между които „Млад музикант” – Чирпан, „Аполония” – Созопол, Хоф – ФРГ, участва в майсторски класове на Алваро Пиери, Карло Доменикони, Робърт Брайтмор, Александър Фраучи и др. От 1994 г. преподава китара и камерна музика в НМУ „Любомир Пипков”, София. Нейни ученици са лауреати на над 150 награди от конкурси в България, Полша, Румъния, Австрия, Германия, Белгия, Чехия, Италия и др. Автор е на серия научни изследвания върху историята на китарата в България. От 2001 г. е главен редактор на списание “Китара“. През 2012 г. защитава докторски труд на тема „Историята на китарата в България. Литература, педагогика, изпълнителство.” Столина Добрева участва като член на жури в редица фестивали и конкурси в България, Румъния и Македония. Провежда майсторски класове в рамките на китарни фестивали в Синая,Румъния и Скопие, Македония. Изнася концерти в България, Германия, Турция, Унгария и др. Реализира записи за БНР и БНТ.
Доц. Дино Имери (пиано) е един от най-възхваляваните и перспективни македонски пианисти. Роден е през 1990 г. Завършва Държавното музикално училище в Скопие „Илия Николовски – Луж“, в класа на проф. Людмила Романова, след което продължава обучението си във факултета по музикални изкуства в класа на проф. Борис Романов. Въпреки младата си възраст се представя с голям успех в европейски културни центрове, международни фестивали и свири със световноизвестни музиканти и оркестри. През 2010 г. подписва договор с Еuropean Piano Program, който му дава възможност да гастролира в няколко европейски музикални столици и да реализира редица музикални проекти. През 2013 г. пианистът получава най – високото признание за класически музикант в Македония – наградата “Virtuosi” в категорията „Млад музикант“ – за изключителни успехи. През същата година издава своя първи компактдиск със записи на творби от Хайдн, Бетовен, Брамс и Лист, в сътрудничество с F.A.M.E.’s – Film & Music Recording Company. Сътрудничи успешно с редица инструменталисти и диригенти като Томас Херцог, Клеменс Шулдт, Филип Хескет, Диана Имери Илкоска, Саша Николовски, Борян Канев и др. Има записи за  MRTV, HRT 1 & HRT 3, TV ORF Austria, France 3 Channel, F.A.M.E.’s – Film. Няколко известни международни композитори са писали музика специално за младия пианист, посвещавайки му свои творби. Сред тях са френският композитор Колет Муре с роизведението си  “Logos”, хавайският композитор Джон Кароло с “Dino’s Dilemma” и македонският композитор Дамир Имери със своята „Сюита за пиано“. В момента е хоноруван преподавател, доцент по пиано в Държавния център по музика и балет в Скопие „Илия Николовски – Луж“. Преди няколко дни Дино Имери получи най-голямата награда „Маестро на годината“ 2018 в Македония.
Проф. Гинка Гичкова (цигулка) започва обучението в родния Шумен, при известния цигулков педагог Веселин Спиров. На 12 години изнася първия си самостоятелен рецитал. Завършва музикалното училище „Добри Христов“, Варна. По-късно, в Музикалната академия учи в класа на проф. Емил Камиларов. Печели многобройни награди и отличия на международни конкурси в Полша, Канада, Швейцария и др. Преподавателската дейност на Гинка Гичкова е свързана преди всичко с НМА “Проф. Панчо Владигеров”, където е професор, а от 1992 г. е поканена да преподава в Северно-гръцката консерватория в Солун. Професор Гичкова развива богата и активна дейност. Гостува като солист на всички оркестри в България, както и на филхармонии в Швейцария, Германия, Чехия, Румъния, Тунис под диригентството на Д. Петков, К. Илиев, Е. Чакъров, В. Стефанов, Й. Дафов, М.Таварес, Й. Конта и др. Води летни курсове по интерпретация в Солун, Гърция. Била е член на жури по цигулка и камерна музика в България и чужбина. Нейни ученици са лауреати и носители на първи награди от наши и международни конкурси.
Доц. Огнян Константинов  (виола) завършва  НМУ  “Любомир Пипков”, София – като  ученик на Борис Абаджиев по виола  и  Георгита Бояджиева по камерна музика. Учи в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, в класа по виола на проф. Александър Нейнски  и по камерна музика на проф. Димо Димов  и проф. Димитър Козев. Бил е солист-водач в Симфоничния оркестър на БНР. От 2005 г. до 2016 г. свири в известния квартет “Димов”. През 2013 г. защитава образователно-научна степен „Доктор” по музикознание в НМА „Проф. Панчо Владигеров”,  в която понастоящем е доцент. Член е на камерния ансамбъл “Софийски Солисти”. Като солист и кмерен изпълнител е участвал многократно във всички български музикални фестивали  „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни”, „Аполония”, „Пианиссимо”, „Фестивал на камерната музика”, Пловдив, както и в значими чуждестранни фестивали: „Пражка пролет”, „Моцартови дни”- Байройт, „Europalia”, „Europamusicale”  и др. Сред записите, които е реализирал за БНР, БНТ, Bayrische Rundfunk, VMC “Musical Trеsaurus”, „Labor Records”, “Concord Concerto”, личат произведения като „Лакриме” от Б. Бритън, „Кадиш” от М. Копитман, „Сюита в старинен стил” от А. Шнитке, „Соната за флейта, виола и пиано“ от К. Дебюси,  световната премиера на “Blood Moon Rising” от Пол ван Брюхе и др. Изнася майсторски класове по виола и журира в престижни конкурси.
Председател – проф. Виктор Чучков. Световноизвестен български пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в Държавна музикална академия „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, концертира в България и чужбина и участва в жури на международни конкурси и фестивали.
В края на всяка година Организационният комитет определя видовете инструменти за солистичните категории. За 2019 г. това са пиано, цигулка, виола, класическа китара. Интерес представляват категориите: Учител/ ученик, Акомпанимент, Клавирно дуо на 4 ръце. Голямо разнообразие има и в категория Камерен ансамбъл. При тази категория журито промени правилника, по който работи в частта определяне възрастта на участника, както следва: „Възрастта на участниците в категория Камерни ансамбли се изчислява като средна възраст“. Това е с цел разширяване обхвата на категориите и в синхрон с добрите европейски практики за подобни конкурси.
„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс, включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, т.е. лауреатите на призови места от съответна категория получават годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите – Община град Добрич. Нерядко  член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник  и поради невъзможността наградите да се делят.
Поради много високите изисквания, е имало издания, в които не се е присъждала „Гран при“.
Конкурсът има строг Регламент, като в същото време организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, акустични такива в самия ден на явяване, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в изключителната Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.
След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от вълнуващи техни изпълнения пред препълнена зала. А най-уникалното е концертът – изненада, изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика.
 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 5. БЪЛГАРИТЕ
 6. РИБОЛОВ
 7. ГЮВЕЧ
 8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 9. България – Китай 中国保加利
 10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
 11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
loading...