Как да удължим цъфтежа на Цикламата

Подхранването на две седмици с течен тор за цъфтящи култури също спомага за удължаване на цъфтежа и се отразява добре на качеството му.

Разпространен един нестандартен начин за удължаване на цъфтежа на цикламата.

Състои се в слагането на късчета лед в саксията, като се внимава той да не докосва грудката и другите части на растението.  Тъй като на едно добре развито растение циклама могат да се видят до 20-30 цвята, естествено е те да са в различна фаза на развитие. Едни от тях отмират, други тепърва зацъфтяват. Щом се забележи повяхнал цвят, трябва веднага да се отстрани. В двата случая обаче се изисква те да бъдат премахнати до основа, т.е. да бъдат отделени от клубена. Ако се остави част от дръжката им, бъдете сигурни, че много бързо тя ще стане проводник на инфекции и това ще ускори загниването на грудката. След цъфтежа растението се държи при малко по-висока температура – 16-18°С  до опадане на листата и поливането се преустановява.

Коя е родината на Цикламата

Родина: Мала Азия.
В див вид цикламата се среща в Централна Европа и Средиземноморието.

Кога цъфти Цикламата

Цъфти от декември до април.
Цветовете й са разположени на дълги дръжки в розов, червен, бял цвят, има и двуцветни сортове.

Как се размножава Цикламата

Цикламата се размножава чрез семена, които се засяват от август до декември в почвена смес от две части букова листовка и една част пясък на разстояние 2 см едно от друго.
Засетите семена се поливат, покривате със стъкло, върху което се поставя хартия, и се държат при температура 15-20 градуса. Семената покълват 35-40 дни след засяването. След поникването сандъчето се поставя на светлина.
При първия лист растенията се пикират в торфена пръст с пясък също в сандъчета на разстояние 3-4 см. При изкарване на втория лист отново се пикират на 6-7 см. Оформения клубен се заравя 2/3 в почвата. Разсадът се държи при температура 10-12 градуса.
През март-април растенията се засаждат в саксия № 7 и се изнася в парник. През май се прехвърлят в по-големи саксии № 10-14, като клубенът остава на половин на повърхността. През лятото може да се прехвърли в саксия № 13-15.

Почва: 2 части букова листовка, 1 част чимова почва, 1 част огнил оборски тор, 1 част тор и 1 част пясък.

Как се полива Цикламата

Цикламата е много капризна към поливането.

След засаждането може да се полее отгоре, за да слегне почвата, но след това се полива винаги отдолу в саксията. Никога не я поливайте отгоре, направо върху грудката, защото водата която се задържа върху дръжките, причинява загниване на цветовете и листата.
Растението никога не бива да е потопено във вода.
След пресаждане, до започването на цъфтежа, количеството на водата, с която я поливате, се увеличава. Когато започне обилният цъфтеж, се сипва вода в подложката на саксията няколко пъти на ден.

Кога се тори Цикламата

Торене: Цикламата се подхранва с тор редовно от октомври до април.
През май-септември (период на покой) не трябва да се наторява.
При развита листна розетка и видими признаци на цъфтеж се използва фосфорен тор за подхранване.

Каква трябва да бъде светлината на Цикламата

Светлина: Цветето е подходящо за помещения с източно и северно изложение, при южно трябва да се държи далече от прозореца.

При каква температура са отглежда Цикламата

Температура: 12 – 15 градуса.
При температура над 20 градуса, растението е обречено на смърт.

Как се пресажда Циклама

Пресаждане: През юни грудките се почистват от сухите корени и почва, и се засаждат в същите по-размер саксии, но в нова почвена смес.
През септември когато се появят върховете на листата, грудката се присажда в черноземна пръст, така че 1/3 от нея да се вижда над повърхността. Това се прави за по-красиви цветове и здрави листа. Саксиите трябва да се държат на засенчено и хладно място (не повече от 22 градуса). Прибират се от градината в края на септември.

През лятото Цикламата трябва да бъде на сянка

През лятото цикламата трябва да бъде на сянка и често да се оросява.

След появата на първите пъпки, саксията не бива да се премества, защото те ще окапят.

Отстранявайте редовно прецъфтелите цветове

Редовно трябва да се отстраняват прецъфтелите цветове и изсъхналите листа заедно с дръжката до грудката. За обилно цъфтене всяка година – след прецъфтяването да премине постепенно в покой, за целта се намаляват поливките.

При правилно стайно отглеждане цикламата живее от 20 до 25 години

След като пожълтеят и окапят листата на цикламата, саксиите се поставят на тъмно и прохладно място.

При правилно стайно отглеждане цикламата живее от 20 до 25 години.

https://www.zajenata.bg/