На официална церемония в зала „Георги Шивачев“ на Общинска администрация град Генерал Тошево, състояла се на 15 март, бяха орисани две прекрасни и послушни малки бебета – последното родено през 2018 г. и първото на новата 2019 г в община генерал Тошево. На 28 декември миналата година за първи път дъх си поема красивата Алейна Снежанова Демирева, а само седмица по-късно – на 5 януари, проплаква лъчезарната Ралица Николаева Ивелинова. И двете деца са от град Генерал Тошево. По стара традиция, започваща началото си от далечната вече 2000 година, двете деца бяха орисани за здраве, щастие, късмет и дълъг живот.

На събитието присъстваха кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров и неговият заместник Георги Георгиев, а от Център за подкрепа за личностно развитие бяха подготвили тематична програма с рецитал и наричане. В орисници пък се превърнаха три млади девойки от Общински младежки съвет. С думите: “Пожелаваме на детето ви да ви радва много, да ви носи само усмивки и щастие! Нека да расте гордо добруджанче и да пази християнските традиции и дух, които сме убедени, че ще им предадете!“, бебетата бяха наречени от трите орисници.

От името на Община Генерал Тошево пеленачетата и техните родители бяха поздравени от кмета Валентин Димитров, който освен с хубави думи, ги дари и с много подаръци. Майките пък получиха красиви кошници с цветя.

Традицията да се орисва първото бебе за годината в община Генерал Тошево датира от 2000 година, а през 2011 година, по идея на младите майки в общината се включва и наричане на последното за годината бебе.

Орисниците са известни в славянската митология още като наречници, рожделници или съдници. Обикновено това са три сестри – феи, които се появяват край новороденото дете и му наричат (предсказват му съдбата). Според поверието, първата фея предсказва смъртта, втората болести, недъзи и беди, а третата – щастливите събития от живота. Вярвало се е, че наречниците са невидими и никой не може да ги чуе, освен майката или друга възходяща родственица на новороденото дете.

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

 

 

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 1. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 2. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 3. БЪЛГАРИТЕ
 4. РИБОЛОВ
 5. ГЮВЕЧ
 6. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 8. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
 9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 10. България – Китай 中国保加利

 

Коментирай