ИЗЛОЖБА НА ЖУЛИЕТА КОЙЧЕВА – ЖИВОПИС И РИСУНКИ

0
1811

Утре /19 март/ от 17.30 ч. в Художествена галерия – Добрич се открива самостоятелната изложба – живопис и рисунки, на Жулиета Койчева. Младата художничка живее и работи в София.

Завършила е с бакалавърска степен Националната художествена академия специалност „Керамика“, а през 2008 г. – магистратура, специалност „Графика“.  Член е на Съюза на българските художници /СБХ/ от 2012 г. В периода 2013 – 2016 г. е докторант към катедра „Скулптура“ на НХА, с научен ръководител доц. Цветослав Христов. През 2017 г. защитава докторска дисертация на тема „Рисунката в творчеството на Хенри Мур, Алберто Джакомети и Христо Явашев –  Кристо“. Има участия в национални международни изложби, пленери и проекти. През 2006 г. получава: Награда за висока професионална изява в учебната и свободна рисунка в конкурс за рисунка „110 години НХА“; Първа награда – за натюрморт в конкурс за живопис „Марин Георгиев Устагенов“; галерия „Академия“, София; През 2008 г. – Поощрителна награда за графика в конкурс „Знаци и символи на българския фолклор“; галерия Академия“, София. През 2006 г. Жулиета Койчева открива самостоятелна изложба „Спомени и настроения на един студент“ в Художествена галерия „Елена Карамихайлова“, Шумен.

В изложбата в Добрич авторката представя 16 работи в голям формат – 14 живописни платна и 4 рисунки. „Баланс“, „Семейство“, „В търсене на пътя“, „Прегръдката“, „Само един единствен“, „Вакханалия“ са част от имената на тези  творби, в които човешката фигура изпълва пространството, в различни, излъчващи драматизъм състояния. Художничката споделя, че е мотивирана да работи с човешкото тяло, „чиято гъвкавост може да се използва като конкретен израз на емоционално състояние.

„…. Аз възприемам телата в моите композиции по начина, по който хореографите формират пространството чрез телата, изразявайки  някакво състояние. Тези дни малко хора оценяват духовното; културата е материализирана и е сведена до популярни ценности като обяви за стоки за домакинството.  В днешно време искам да бъда смела и да поема риска да се изразявам свободно като човек, който се опитва да е чувствителен към заобикалящият го свят. Не желая да съм консуматор, който приема нещата за даденост. Бих желала да предам послание към тези, които усещат духовното“ – казва талантливата художничка.

Екип на Художествена галерия – Добрич

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

 

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  1. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  2. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  3. БЪЛГАРИТЕ
  4. РИБОЛОВ
  5. ГЮВЕЧ
  6. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  8. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利