БТА :: Премиерът акад. Николай Денков връчи наградата “Студент на годината

0
75



Министър-председателят акад. Николай Денков връчи наградата “Студент на годината – 2023” на Трифон Попов от Медицинския университет в София.

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отличи тази вечер на официална церемония най-успешните и активни студенти на България в 17-ото издание на Националния приз “Студент на годината”.

Събитието беше под патронажа на акад. Николай Денков – министър-председател на България, и се състоя в аула “Максима” на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Премиерът поздрави всички присъстващи с празника 1 март и отбеляза, че той добре е съчетан с връчването на Националния приз “Студент на годината – 2023”.

За да бъдеш студент, който ще успее в живота, не е важно да си вземеш изпитите само с петици и шестици, а и да участваш в различни дейности, каза премиерът. Той отбеляза също, че половината от Министерския съвет е тук, защото от правителството искат да покажат уважение към студентите и Националното представителство на студентските съвети.

Министърът-председателят пожела да види Трифон Попов и като участник в наградите за наука “Питагор”.

Трифон Попов е студент в пети курс, в специалност “Медицина”. Стипендиант е на фондацията “Еврика”. Активно се занимава с научни изследвания и проекти, част е от асоциацията на студентите по медицина в София.

Председателят на НПСС Ангел Стойков откри церемонията и каза, че това събитие събира на едно място най-знаещите и можещите студенти на България. В тези различни 15 категории ще видим хора, които прославят България – не само у нас, но и извън пределите й, отбеляза той.

Сред присъствалите на церемонията бяха също проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката; Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа; Александър Йоловски – министър на електронното управление; Юлиян Попов – министър на околната среда и водите; министърът на младежта и спорта Димитър Илиев; министърът на земеделието и храните Кирил Вътев; Ивелина Дундакова – заместник-министър на вътрешните работи; други заместник-министри; Васил Терзиев – кмет на Столичната община; ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров; акад. Лъчезар Трайков – председател на Съвета на ректорите на висшите училища; ректори и заместник-ректори; д-р Даниел Парушев – председател на НПСС в мандата 2020-2024 година, и други гости.

Даниел Парушев заяви, че през последните четири години е работил много добре с ръководствата на студентските съвети и отбеляза, че инициативата “Студент на годината” е започнала през 2006 г. Той благодари на премиера акад. Николай Денков, че помага на студентската общност в страната.

Награда за принос в развитието на националните студентски политики и за изграждане имиджа на НПСС получи акад. Лъчезар Трайков – председател на Съвета на ректорите. 

Младият лекар Теодор Ангелов стана “Докторант на годината”. “Давам тази награда с гордост и благодарност за вашия труд, за вашия принос към науката, за това, че сте насочили усилията си в изследвания, които могат да победят тежки болести и да променят света“, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който връчи отличието на победителя. Министърът съобщи, че от близо 6500 докторанти във висшите училища около 11 процента са в направлението “Медицина”. Професията е с нулева безработица и с огромна конкуренция. Всички можем да се гордеем, че хиляди млади хора избират да се посветят на нея, защото в основата ѝ е спасяването на човешкия живот, отбеляза министърът.

Теодор Ангелов е завършил медицина със “Златен Хипократ”, носител е на множество национални и международни отличия заради своята научна работа в областта на болестите на нервната система и редките болести. Автор и съавтор е на над 30 научни публикации, ръководител и участник е в научни проекти.

Наградите в конкурса “Студент на годината” са признание за постиженията на българските студенти и докторанти, насърчават тяхната активност и стимулират надграждането на тяхната квалификация, каза министър Цоков. Той отбеляза, че за 17 години, откакто се провежда конкурсът в него са участвали над 3000 млади хора от българските висши училища, а повече от 200 от тях имат честта да носят това престижно отличие.

Наградата в категорията “Педагогически науки” беше връчена на Петър Камбургски от Софийския университет “Св. Климент Охридски” от кмета на София Васил Терзиев.

За “Хуманитарни и социални науки” призът получи Антонина Лозанова от УНСС, която е кореспондент на БТА във Видин. Отличието ѝ беше връчено от ректора на висшето училище проф. д-р Димитър Димитров.

“Антонина Лозанова е първият българин, носител на престижната награда за млад обещаващ журналист – “Мегалици-Неджелски”, която се връчва от Европейската комисия. Стипендиант е към медийната програма на фондацията “Конрад Аденауер” и работи като кореспондент на Българската телеграфна агенция за град Видин. Активно участва в различни доброволчески и благотворителни дейности, както и в събития, които са за борба с дезинформацията, за прозрачност в медийната собственост и за спазване на журналистическата етика”, беше обявено на церемонията при връчването на наградата на Антонина Лозанова. 

“Благодаря за признанието, с огромно вълнение го приемем, точно тук и от проф. Димитър Димитров, защото УНСС е моят университет”, каза Антонина Лозанова и отбеляза, че пет години е била в университета, като петата година е като магистър. Където и да отида, с гордост заявявам, че съм възпитаник на УНСС и съм научила за тези пет години, че само този, който посмее да си помечтае за абсурдното, е в състояние да постигне невъзможното, каза Лозанова.

Отличието за “Стопански науки” беше връчено на Жак Семизов от Икономическия университет във Варна. 

За “Правни науки” беше отличена Йоанна Ченалова от Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

За “Природни науки, математика и информатика” наградата получи Кристиян Колев от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

Приза за “Технически науки” получи Пресияна Димитрова от Техническия университет във Варна.

В категорията “Аграрни науки и ветеринарна медицина” беше отличена Благовеста Славчева от Тракийския университет в Стара Загора.

В “Здравеопазване” наградата беше връчена на Любомир Гайдарски от Медицинския университет в София.

Наградата за “Спорт” беше присъдена на Ивет Горанова от Стопанската академия ,”Димитър Ценов” в Свищов.

В категорията “Изкуства” приза получи Стефан Хубенов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив.

Наградата за “Сигурност и отбрана” беше връчена на Димитър Раев от Националния военен университет “Васил Левски”.

В категорията “Чуждестранен студент в България” наградата беше връчена на Пьотр Герги от Университета за национално и световно стопанство.

За “Български студент, обучаващ се в чужбина” беше отличена Паола Петкова от University of Arts London.

Приза в категорията “Студент – доброволец на годината” получи Недко Боянов от Тракийския университет в Стара Загора.

Конкурсът “Студент на годината” е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в България. Основната му мисия е да популяризира, отличава и поощрява постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование пред обществеността.

Жури в състав от водещи експерти в сферата на висшето образованието е определило победителите в 15 категории. Всички призьори са с доказани постижения в научната, културната, спортната и други дейности, свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

Тази година за приза кандидатури са подадени от 163-ма студенти и докторанти от 35 висши училища, а експертно жури от 22-ма участници е разгледало всяка една от кандидатурите в съответните категории.

От организацията отбелязват, че националният приз “Студент на годината” е най-престижният конкурс за млади хора в България.



Източник БТА