Медицински специалисти и спешни медици протестираха в Добрич с искане за достойно възнаграждение

0
380

Медицински специалисти от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич излязоха за шести пореден ден на предупредителна стачка с искане за достойно трудово възнаграждение, а работещите в Центъра за спешна медицинска помощ се присъединиха към Националния протест на колегите си от страната.

„Утре трябваше да е последният ден на предупредителни стачни действия и от петък да започнем ефективни, но директорът на МБАЛ – Добрич отказа среща с нас и нямахме възможност да договорим минималните дейности в болницата, които прехождат ефективната стачка“, каза пред журналисти Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС). Затова днес ще бъде изпратено писмо до Националния институт за помирение и арбитраж за свикване на комисия, която да дойде на място и в срок до седем дни да определи минималните дейности. „Дотогава ще останем на предупредителни стачни действия по един час на ден“, допълни тя.

Вчера от синдиката са се срещнали с кмета на Добрич Йордан Йорданов, който е изискал финансовите справки на болницата, а днес предстои разговор с областния управител Здравко Здравков, каза още Илиева.

Недоволството на медицинските специалисти е породено от трудов спор с ръководството на МБАЛ – Добрич за възнаграждения и социални придобивки. От 1 август т. г. заплатите бяха увеличени с 25 на сто до 1020 лева основно месечно възнаграждение, което е далеч от минималните нива в колективния трудов договор. От синдиката настояват специалистите да получават 1500 лева, а санитарите – 910 лева.

„Без нас не може – не може без санитарката, не може и без свързващите звена като шофьорите и техниците, които обслужват кислородната система и всичко останало“, каза пред журналисти Мария Димитрова, регионален председател на Съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти. „Болно ми е, че трябва да се моля за нещо, което ми се полага по право. Моят призив е всички, от които зависи започването на преговори, да си влязат в ролята и да не ни държат навън. Ние имаме работни места, които обичаме. Ако не си добър човек, не можеш да упражняваш тази професия, защото тя изисква да влезеш в положението на всеки, нуждаещ се от помощ“, каза още тя.

Към протеста се присъединиха и лекари от МБАЛ – Добрич, сред които д-р Николай Бекяров, ординатор на Отделението по нервни болести. „Ние сме солидарни и подкрепяме стачката на българските медицински специалисти, защото това е една справедлива кауза. Медицинските сестри са гръбнакът на здравеопазването. Те трябва да получават достойно възнаграждение и тази борба трябва да продължи до победа“, каза той.

Основното искане на работещите в ЦСМП и филиалите му в областта е да се промени категорията на труд, каза пред медиите Калинка Димитрова, фелдшер в Генерал Тошево. „Заслужаваме най-малко втора категория труд. С промяна на категорията на труд надеждите са ни за много по-големи заплати, за купони, с които можем да си осигурим храната поне за 12-часово дежурство“, допълни тя.

Спешните медици припомниха и напрежението, на което са подложени. „Всички случаи са рискови. Дори най-баналният адрес може да се превърне в рисков. Може да отидеш на високо кръвно, а да се окаже, че човекът е с COVID, да те зарази, а ти да заразиш близките си. Да не говорим за катастрофи и премазани коли, където има опасност да гръмне бутилка”, каза д-р Васил Ганчев.

БТА