ПРОПАДНА КОНТРОЛАТА НА ДОБРУДЖА В РАЗГРАД

Четвъртата контролна среща на Добруджа от предсезонната подготовка се провали. „Жълто-зелените” имаха уговорена проверка с дублиращия тим на шампиона Лудогорец. Срещата трябваше да се проведе в неделя в Разград,  но не се състоя. Причината за това бе липсата на съгласие между двата клуба относно терена, на който да играят отборите. Домакините предложили мачът да се играе на изкуствения терен. Треньорският щаб на гостите обаче категорично отказал този вариант и добруджанци си тръгнали за Добрич.

Припомняме, че добричкият тим, който се стяга за втория дял от първенството на Втора професионална лига, проведе вече три контроли. В тях той записа две равенства и една победа. В първата проверка добруджанци завършиха наравно 3:3 в Албена с елитния Черно море (Варна). След това направиха 2:2 като гости на Дунав (Русе), а в третата си контрола се наложиха с 2:1 над друг участник във втория ешелон – Созопол. Следващата контрола на Добруджа ще е на 5 февруари, като тепърва ще стане ясно кой ще е съперникът. Последната проверка ще е на 12 февруари с Черно море..

Първенството във Втора професионална лига ще бъде подновено на 19 февруари със срещите от XXIII кръг, в който Добруджа ще гостува на Монтана 1921 (Монтана).

ЧЕРНОМОРЕЦ ЗАГУБИ ОТ ЧЕРНО МОРЕ С 3:0 В БАЛЧИК

Черно море победи третодивизионния тим на Черноморец с 3:0 в контролна среща, играна в Балчик. Попаденията за “моряците” реализираха Родриго Вилела на два пъти и Евгений Сердюк. Това бе трета проверка за варненци от началото на зимната подготовка, като преди това записаха равенство 3:3 с Добруджа и класически успех с 3:0 срещу Лудогорец II. В трети пореден мач Илиан Илиев използва два различни състава през двете полувремена, пише chernomorepfc.bg.

В 4-ата минута Черно море създаде първата опасност в срещата. Много добро двойно подаване направиха Денислав Ангелов и Соула, като последният стреля от около точката на дузпата, но право в ръцете на вратаря. В 10-ата минута Денислав Ангелов открадна топката пред наказателното поле на Балчик и стреля веднага, но стражът на домакините спаси. В 19-ата минута Вилела центрира отляво, топката бе избита към границата на наказателното поле, където Панайотов стреля, но в ръцете на вратаря. В 20-ата минута Велислав Василев центрира от корнер на задна греда, а Вилела с глава вкара за 1:0. В 32-ата минута Джорджо бе изведен зад гърба на защитата и пробра прехвърлящ удар, но Иван Дюлгеров успя да отбие топката, която след намесата му срещна гредата. В 40-ата минута Вилела покачи на 2:0 след отлично подаване на Соула.

В 60-ата минута Пабло проби през центъра, стигна до границата на наказателното поле и стреля по земя, но стражът на Балчик спаси. В 76-ата минута Родриго получи топката в половината на домакините и след самостоятелен рейд нахлу в наказателното поле, подаде на Сердюк, който стреля по земя, но вратарят с крак успя да избие. В 83-ата минута след многоходова комбинация топката стигна до Родриго Енрике, който много добре изведе Сердюк на добра позиция и нападателят на “моряците” вкара за 3:0.

АДАМА ТРАОРЕ СЕ ЗАВЪРНА В БАРСЕЛОНА

Барселона официално привлече второто си ново попълнение през тази зима. Това е крилото на Уулвърхамптън Адама Траоре, който ще играе на “Камп Ноу” под наем до края на сезона, след което каталунците ще могат да го закупят срещу около 30 милиона евро. Клаузата за закупуване не е задължителна. Според Фабрицио Романо испанецът обаче принципно се е разбрал да подпише петгодишен договор с Барселона през лятото, което означава, че най-вероятно той ще остане за постоянно.  Траоре премина медицинските прегледи и Барселона официално обяви трансфера. Представянето на Адама ще бъде на 2 февруари, сряда.

Тотнъм също имаше сериозен интерес към бързоногия футболист. Уулвърхамптън отхвърли оферта в размер на 15 милиона паунда от лондончани, които бяха готови да вдигнат мизата до 20 милиона. Самият играч обаче искаше да се завърне на “Камп Ноу”, където игра до 2015 година, след което премина в Астън Вила.

Така и второто ново попълнение на Барселона ще бъде от Премиър лийг, след като каталунците вече привлякоха Феран Торес от Манчестър Сити.

РАФА НАДАЛ ОБЪРНА ФИНАЛА ОТ 0:2 СЕТА И ЗАСТАНА НА ВЪРХА НА ТЕНИС ПАНТЕОНА

Титанът Рафаел Надал осъществи епичен обрат от 0:2 сета във финала на Australian Open срещу Даниил Медведев и не само грабна 21-ата си титла от “Големия шлем”, ами и за втори път покори “Род Лейвър арена” в бляскавата си кариера. Матадора се наложи в дуел, продължил 5 часа и 12 минути, с 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5.

Великият испанец спечели втория най-продължителен финал в “Големия шлем”, приключил 12 минути след полунощ местно време, като той точно преди десет години бе загубил 6-часовата битка в Мелбърн с Новак Джокович. Сега Рафа задмина именно депортирания от Австралия сърбин и Роджър Федерер по общ брой “мейджър” титли, а и изравни много важно постижение на Ноле, което досега му даваше известно предимство в спора за “най-великия за всички времена” – факта, че има поне по две купи от всичките четири турнира от “Шлема”.

След успеха си през 2009-а Надал загуби четири финала в Мелбърн и изглеждаше сякаш ще го направи за пети път, защото Медведев го разгроми в първия сет и успя някак си да измъкне и втория чрез тайбрек, в който изоставаше. Руснакът обаче демонстрира неглижираност към шансовете си за пробив в средата на третия, като не се възползва от тях и в четвъртия сет. Въпреки че при 5:4 световният номер 2 направи брейк и остана “жив”, после допусна пробив и вече при второто си “шампионско” сервиране Надал затвори на нула.

Последната титла на Надал от “Шлема” преди тази беше от US Open 2019, когато отново премери сили с Медведев в пет сета и му попречи той да осъществи обрат от 0:2 сета. Любопитното е, че едва за четвърти път в кариерата си и за първи път от 14 години и половина (последно на “Уимбълдън” срещу друг руснак – Михаил Южни) Рафа осъществи обрат от 0:2 сета.

Независимо от резултата във финала, Надал беше първият играч в “Откритата ера” с достигане на финал от “Шлема” цели 17 години след първия си такъв през 2005-а. Медведев не можа да стане първият в историята с победа във второ поредно издание на “мейджър” турнир, като все пак повтори постижението на Анди Мъри с класиране на финал веднага след дебютния си триумф, но и той се “провали” в Австралия. sportal.bg

КРЕЙЧИКОВА И СИНЯКОВА ТРИУМФИРАХА НА AUSTRALIAN OPEN

Чехкините Барбора Крейчикова и Катерина Синякова спечелиха титлата на двойки при жените от Откритото първенство на Австралия по тенис. На финала те се наложиха над дуета от казахстанката Анна Данилина и бразилката Беатрис Хадад Мая с 6:7 (3), 6:4, 6:4 в мач, продължил 2:42 часа.

Чехкините оправдаха ролята си на фаворитки, като бяха поставени под номер 1 в схемата. Казахстанката и бразилката заслужено стигнаха до мача за титлата, след като на полуфинала отстраниха втората поставена двойка – японките Шуко Аояма и Ена Шибахара.

В първия сет и двата отбора направиха по два пробива, за да се стигне до тайбрек, спечелен от Данилина и Хадад Мая след 7:3. Във втория сет чехкините започнаха с пробив, затвърдиха го, като си взеха подаването и не изпуснаха аванса си, за да изравнят сетовете с 6:4. В решаващата част чехкините направиха два пробива, докато съперничките им само един. Най-голяма заслуга за успеха има Барбора Крейчикова, която не загуби нито веднъж своя сервис.

БАРТИ ПАРТИ” В МЕЛБЪРН

Световната номер 1 Ашли Барти постигна исторически успех в “домашния си” турнир от “Големия шлем” и за първи път спечели Australian Open след драматична победа с 6:3, 7:6(2) над Даниел Колинс за 1 час и 29 минути игра. “Барти парти” започна в Мелбърн още при първия мачбол в тайбрека на втория сет, като екзалтираните хиляди зрители на “Род Лейвър арена” и тези пред кортовете не спряха да подкрепят любимката си през цялото време. Барти не просто печели третата си титла от “Шлема” точно в родината си, но и става едва втората действаща тенисистка (след Серина Уилямс) с “мейджър” трофеи на всичките различни настилки.

Австралийката се бетонира като национален герой и най-после оправда статута си на фаворит в Мелбърн, като демонстрира и нерви от стомана през всичките мачове и най-вече в този за титлата. Тя изоставаше с 1:5 във втория сет, но осъществи обрат и наложи преимуществото си с разнообразната игра, включваща оръжия най-вече като подсечения бекхенд и форхенда с висока парабола от дъното на корта.

Барти беше първата австралийка на финал в Мелбърн от 1980-а, а сега стана първата шампионка от страната домакин от 44 години насам, като за последно това беше правила Кристин О’Нийл, а Лейтън Хюит бе на ръба да го стори през 2005-а, но загуби от Марат Сафин.

Макар и изправила се срещу само три от поставените тенисистки и нито една от топ 20 (Колинс започна турнира като 30-а, но от понеделник вече е на десета позиция) в световната ранглиста, беше впечатляващо как Барти разгроми всичките си опонентки по пътя към триумфа и сумарно е прекарала на корта само 7 часа и 35 минути.

Даниел Колинс, по подобие на Дженифър Брейди миналата година (загуба на финала от Наоми Осака), не можа да стане първата колежанска шампионка на Щатите с титла от “Шлема” от почти 40 години насам. С невероятния си остър бекхенд обаче тя заслужи дебют в топ 10 на света и все пак достигна и се бори в първия си “мейджър” финал. Това е забележително, при положение че измъчваната от артрит в последните години американка не беше играла двубой за каквато и да е WTA титла до юли 2021-ва. Оттогава тя спечели две купи в Палермо и Сан Хосе, а сега бе близо и до такава от “Големия шлем”, но не можа да стане петата най-ниско ранкирана шампионка в историята на Australian Open.

СПОРТИНГ ВДИГНА КУПАТА НА ЛИГАТА В ПОРТУГАЛИЯ

Отборът на Спортинг (Лисабон) спечели за втора поредна година Купата на лигата в Португалия. Във финалния сблъсък Спортинг победи Бенфика с 2:1 и постигна четвърти успех в надпреварата.

Бенфика откри резултата чрез Евертон в 23-ата минута, но “лъвовете” стигнаха до пълен обрат през втората част. В 49-ата минута Гонсало Инасиу изравни, а в 78-ата Пабло Сарабия донесе и крайния успех за Спортинг. Бившият футболист на Пари Сен Жермен беше избран и за Играч на мача. В първенството на Португалия лидер е Порто, докато Спортинг и Бенфика изостават съответно на 6 и 9 точки.

СВЕТОВНАТА ШАМПИОНКА ЗУТЕР СПЕЧЕЛИ ПОСЛЕДНОТО СПУСКАНЕ ПРЕДИ ОЛИМПИАДАТА

Световната шампионка в дисциплината спускане от Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Кортина през 2021 година Корин Зутер записа първата си победа за новия сезон в Световната купа, след като спечели спускането в Гармиш-Партенкирхен. Швейцарката се възползва от отсъствието на най-добрите три в дисциплината от стартовете в Германия и с време от 1:40.74 стигна до победата на „Кандахар 1“. Втора се нареди нейната сънародничка Джасмин Флюри, която бе с 0.51 секунди по-бавна. Подиумът бе затворен от австрийката Корнелия Хютер, която даде време с 0.78 по-слабо от това на първата. В подножието на почетната стълбичка остана представителката на домакините Кира Вайдел, а петицата допълни италианката Надя Делаго. Двете бяха със съответно 0.82 и 0.85 по-бавни от Зутер.

В състезанието участие не взеха трите най-добри спускачки през сезона – София Годжа (Италия), Брийзи Джонсън (САЩ) и Лара Гут-Бехреми (Швейцария). Годжа и Джонсън са контузени след падания през последните две седмици, като американката със сигурност ще пропусне и Олимпийските игри в Пекин, които започват в петък. Гут-Бехрами пък избра да не стартира в Гармиш, за да се предпази от травми преди Игрите в Китай.

В битката за малкия глобус начело с 400 точки остава Годжа, втора с 331 вече е Зутер, а тройката с 278 затваря Рамона Зийбенхофер. В генералното подреждане не настъпиха промени в челото, тъй като първите четири в него пропуснаха уикенда в Германия. Така начело с 1026 пункта остава Микаел Шифрин (САЩ), следвана на Петра Влъхова (Словакия) с 1009 и Годжа със 769.

В Пекин първият старт от женската програма ще бъде на 7 февруари, когато ще се проведе гигантският слалом. Два дни по-късно ще се проведе и слаломът, а от 11 февруари започват и скоростните стартове.

МИРЕЛА ДЕМИРЕВА ЗАПОЧНА СЕЗОНА С 1.84 М

Най-добрата българска атлетка за 2021 година Мирела Демирева направи първия си старт за тази година на турнира в Карлсруе (Германия) на 28 януари. Финалистката на скок височина от Олимпийските игри в Токио преодоля от първи опит 1.84, но не успя на следващата височина 1.88. Така 31-годишната софиянка зае петото място в състезанието. Емили Ботвик (Великобритания) спечели надпреварата с 1.91 пред Имке Онен (Германия) с 1.91 и Мария Вукович (Черна Гора) – 1.88.

На 24 януари Демирева бе в София, за да получи приза за “Атлет на България“ за 2021 година.

Ранглистата за годината води бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио Ярослава Магучих (Украйна), която записа 2.00 м на турнир в Италия на 27 януари. Atletikabg

НДТ