5-те най-чести грешки с презервативите, криещи рискове

0
949
girl keeps condom

Презервативите са най-употребяваният метод за контрацепция и предпазване от полово предавани болести. Но не мислете, че употребата им е ясна за всички. Въпреки че кондомите са на пазара от десетилетия, употребата им за някои все още е изпълнена с грешки. Кои са най-често срещаните сред тях?

Не проверявате срока им

Като всеки продукт, презервативите имат срок на годност. Колко от вас за последно са проверявали това преди употреба? Вероятно повечето не са. Хората обръщат внимание на срока на годност само на нещата, които стават за ядене. Кондомите обаче също имат срок на годност и след неговото изтичане те стават крайно ненадеждни.

Партньорът ви не използва точния размер

Много мъже страдат от този проблем. Ако използват прекалено малък размер презервативи има риск от дискомфорт и притискане по време на ерекция. Това увеличава шанса презервативът да се скъса. Ако пък използват прекалено голям размер, той може да се изхлузи и така да останете непредпазени от болести и нежелана бременност.

Слага го в неподходящото време

Ако презервативът се сложи преди настъпването на ерекцията, това крие риск от скъсването му при внезапно изпъване по неправилния начин. Ако пък презервативът се сложи след вагинален контакт, независимо дали е бил пълно проникване или не, рискът от зарази остава.

Някои мъже мислят, че два презерватива са по-добре от един

Важно е не колко презерватива ще бъдат нахлузени на пениса, а качеството им. Ето защо е от значение да се постави здрав кондом, който е в срок на годност, да се постави по правилния начин и при необходимост да се използва подходящ лубрикант. Това е достатъчно, за да са предпазени и двамата партньори. Два презерватива един върху друг само правят триенето по-трудно и рискът от скъсване по-голям.

Не стискате върха

Върхът на презерватива неслучайно притежава това специфично балонче. То е предназначено да събира еякулата след края на половия акт. Ако втъкнете презерватива докрай в пениса, това крие риск, защото при еякулация няма да остане място за семенната течност. Освен това презервативът може да се скъса още преди това.

Ето защо е важно при поставянето на презерватива да хващате с два пръста върха му и да се уверите, че малкото мехурче ще остане свободно.

http://www.az-jenata.bg