• Как можете да се заразите със сифилис, лечим ли е наистина и защо може да се случи това на всеки?

Какво си представяте, когато чуете за венерология? Със сигурност ужасни и гадни болести, които се случват само на нечестни хора. Но в действителност всеки може да стане пациент на венеролог. Дори и ти!

Кой идва при венеролозите, защо децата получават полово предавани болести, наистина ли е възможно да се заразите в баня или автобус, при какви професии хората често спират за срещи (не секс работници!). И защо използвате презервативи, дори ако сте женени . За всичко това в интервю на д-р Мария Михайлова.

— Кой идва при венеролог?

— Пациентите на венеролога са хора от различни възрасти. Най-малкият ми пациент беше на две години. Имаше рядък битов път на предаване на болестта. Ако говорим за полово предавана инфекция, тогава пациентът бе на 13 години . Най-възрастният пациент беше над 70. Както се казва, всички възрасти са покорни на любовта.

— Как едно двегодишно дете се разболя от полово предавана болест?

–  „Заразено е от родителите си, които имат активна форма на полово предавана болест с отделяне на секрет от половите органи. Семейството било неблагополучно и в него не се спазвали хигиенните норми. Мама имашла остра гонорея. Тя се подсушила с кърпа след банята, а след това подсушила детето с нея. Платът преминал по интимните й части, а след това и върху детето. Това било достатъчно за инфекция. В такива случаи винаги се правят разследвания. Не само лекарите, но и органите по настойничество са свързани с него. Те доказаха, че няма посегателство върху половата неприкосновеност на детето. Децата, слава Богу, рядко стават пациенти на венеролог. Между другото, детето беше излекувано.

— А ако говорим за възрастни, как изглежда средният пациент?

— Най-често това са млади хора с висока сексуална активност. Обикновено нямат постоянни връзки или ангажименти. Те се проявяват с остри прояви на заболяването. А при възрастните хора, за съжаление, често се откриват вече напреднали форми. Често идват, например, когато дълго време не могат да имат дете. Те търсят причината и откриват хронични форми на латентни полово предавани инфекции.

— Има ли пациенти, които идват по няколко пъти, без да си научат житейски урок?

— Редовни (смее се) , има и такива. Те лекуват инфекцията, но след това стъпват на същото гребло. Обикновено това са просто хора с определен характер. Дори не непременно млад и безразсъден. Всъщност болестите, предавани по полов път, се откриват при напълно различни хора. Те са както проспериращи, така и не, както с ниски доходи, така и с много високи. Има една особеност, че работещите на смени често стават пациенти. Освен това те стигат до уговорената среща на половината път до къщата. Така че, да кажем, преминаване. Явно става връзка на работа, минава време и се появяват симптоми. Те не искат да донесат болестта на жена си и да отидат на лекар. Ако се открие нещо, тогава с резултатите от теста те се лекуват от венеролог в техните градове.

— Какви полово предавани болести се откриват най-често?

— Най-честата е хламидията. Тази инфекция има скрит ход, пациентите често идват в напреднала форма. Това може да продължи десетилетия. Заболяването се проявява като отделяне от гениталния тракт, дискомфорт след интимност и тежест в тазовите органи. По-дългосрочните последици от хламидиите за жените са безплодие, за мъжете – еректилна дисфункция. Хламидиите могат да бъдат открити само чрез PCR тест.

По-рядко се среща гонорея. Има един интересен момент – няма остра форма. Случва се пациентите да започнат да приемат антибактериална терапия по друга причина. Например, поради възпалено гърло. А причинителите на гонореята са много чувствителни към всички антибиотици. И той или се лекува, или преминава в хронична форма, незабелязано от човек.

– Какво можете да кажете за сифилиса?

– „За съжаление, честотата му се увеличава. Последният пик на заболеваемостта е в края на 90-те години . Тогава той почти достигна размерите на епидемия. Причината е рязко нарасналата достъпност до секс и секс услуги. Случаи се записват ежедневно! Сега, разбира се, дори в клиниките за кожни и венерически болести сифилисът не се открива всеки ден. Но възходящата тенденция е сериозна.

– Каква може да е причината?

— Мисля, че причината е големият поток от мигранти. Нашата здравна система има ясна система за идентифициране и предотвратяване на разпространението на това заболяване. Пациентите се проследяват с години. В съседните държави, откъдето идват мигранти у нас, няма такава система. Много хора там имат хронична форма на сифилис. Най-старият ми пациент беше от Узбекистан. Тя имаше напреднала хронична форма на сифилис. Съпругът й почина отдавна и след смъртта му тя не е правила секс по религиозни причини. Оказва се, че заразяването е станало по време на брак. Но кога вече не е ясно. Това може да е било преди десетилетия. И така се оказа, че съпругът умря, но сифилисът остана .

– Може ли да се умре от сифилис?

– Да, когато възпалението стане толкова силно, че настъпва гнойно разтопяване на тъканта. Това предизвиква сепсис и смърт. Някои заболявания, като сифилис, се лекуват в болница. Както и бременни с гонорея.

— Какви други заболявания често се откриват?

– Трихомониаза. Освен това най-често се открива при по-възрастни жени. По някаква причина младите пациенти имат много малко от него. Не мога да кажа защо. Между другото, можете да получите краста и чрез сексуален контакт, въпреки че това заболяване не се счита за болест, предавана по полов път. Можете също така да получите molluscum contagiosum, срамни брадавици, уреаплазма, микоплазма, генитални брадавици и херпес. Няма да е приятно.

— Колко бързо се появяват симптомите след инфекцията?

— Инкубационният период за всички болести е различен. Ако проявите на гонорея могат да бъдат три до четири дни след инфекцията, тогава сифилисът – след няколко месеца. Следователно хората, които често сменят сексуалните си партньори, може да се затруднят да си спомнят откъде може да е дошла болестта. Мит е, че на сутринта след случаен секс веднага ще има секрет от гениталния тракт.

— Какво означава предаване по полов път?

– Това е всеки вид секс: вагинален, анален, орален. Всеки контакт между лигавиците на заразен и здрав човек води до инфекция. Случва се първичният елемент на инфекцията да се локализира в устата или гърлото. Това са обриви, от чиято повърхност се отделя патогенът. Тогава можете да се заразите чрез целувка. Ако майката има симптоми на заболяването в устата си, тогава когато оближе лъжицата и я даде на детето, тогава то ще има шанс да се разболее. Можете да се заразите и през очите. Например, ако спермата на заразен партньор попадне върху лицето на другия човек. Има такова заболяване като офталмогонорея.

— Какво ще кажете за битовия път на предаване на ППБ?

— Битовият път на предаването им е практически изключен. За да се случи това, трябва да се съчетаят няколко фактора. Това е много рядко, както в случая с моя двегодишен пациент. И просто е невъзможно да се заразите по въздушно-капков път. Това са истории за съпруги и съпрузи, които са си изневерили един на друг. След това започват да пишат за бани, автобуси, парапети, дръжки на врати, седалки. „Качих се в автобуса с къса пола и се заразих от предишен пътник“: това не се случва. Инфекциозният агент е много нестабилен във външната среда и бързо умира.

– Често ли ви мамят пациентите? Опитват ли се да измислят по-прилична история, отколкото е в действителност?

— Когато човек дойде със съмнение за ППБ, той няма къде да отиде. Трябва да си честен. Може би в началото се опитват да измамят, но след това не могат да се измъкнат. Често възниква друг въпрос: как да кажете на редовния си партньор за това, ако сте имали връзка отстрани? Разбира се, необходимо е да уведомите половинката си. Няма да е възможно тайно да лекувате съпруга или съпругата си. Поне в съветско време имаше подобна практика за спасяване на семейства. Пуснаха ми хапчета и ме поканиха на „ваксина“. Сега това не е възможно.

— Възможно ли е да се определи кой партньор е развил заболяването по-рано?

– Не. Само въз основа на медицинска история, ако пациентите честно кажат откъде може да е дошла инфекцията.

— Възможно ли е да получите помощ анонимно?

– В частните клиники има такава възможност, в държавните – не. Преди това имаше законодателна система за уведомяване за сексуални контакти на болен човек. Сега я няма. Но социално значимите ППБ подлежат на статистическа регистрация. Лекарите са длъжни да ги докладват на специални служби. Там самоличността на пациента не е важна. Обикновено се съобщават диагнозата, полът и възрастта. Води се стриктна документация. Задължена съм лично да докладвам за заболявания само на родителите, ако децата им дойдат на преглед. Разбира се, предупреждавам младите пациенти за това предварително.

— Отминава ли болестта, ако се лекува навреме?

– Да, не оставя след себе си имунитет. Ако инфекцията се лекува, тя изчезва без следа. Но има интересни ситуации с възрастни пациенти. Те страдат от сифилис в млада възраст, точно през 90-те години. Тогава те водят активен сексуален живот. Те се разболяха, забравиха за това, създадоха семейства, родиха деца. Години по-късно, в по-зряла възраст, възниква необходимостта от операция. Даряват кръв и тя е положителна за сифилис. Методите за диагностика се подобряват! Човекът започва да го отрича, но в анализа всичко се вижда. Те признават и се учудват: „Откъде разбрахте? Някаква магия!“

— Как е срещата с венеролог?

— Изслушвам оплаквания, събирам анамнеза, изследвам гениталната област, слабините, задните части. Ако има обриви, които се разпространяват в други части на тялото, тогава трябва да прегледате цялото тяло. Определено трябва да проверите устната си кухина.

– Срамуват ли се хората?

„Има ограничение, но човекът всъщност няма избор.“ Той разбира, че трябва да се лекува. Има и човешки фактор. Разбира се, психологически е по-лесно за мъжа да се покаже на друг мъж, отколкото на млада жена. Срещнах активна съпротива само във военната служба. Няма да се събличам и това е! Обикновено от сто души един отказва. Разбираме, но какво да правим? Преди военна служба всеки е длъжен да премине медицински преглед. Те все още се събличат.

— Могат ли полово предаваните болести да бъдат открити по време на медицински преглед?

– Да, ако има секреция от половите органи и обриви по кожата. Сифилисът се открива чрез кръвен тест за RW. Извършва се във всяка клиника. Когато хората разберат, те се правят на изненадани. Това е етапът на отричане. Всички си мислят, че на тях това не може да им се случи: „Как може да ме зарази онзи готин тип от нощния клуб? Не изглеждаше като болен от полово предавана болест.

— Често ли пациентите съжаляват за случаен секс?

– Кой знае? Разбира се, напомняме на пациентите да не губят главата си. Защото случайните връзки често се случват под въздействието на алкохол или други психоактивни вещества. Често хората трябва да обясняват основни неща. Например, че трябва да използвате презерватив, за да предотвратите полово предавани болести. Много хора погрешно вярват, че те са необходими само за предотвратяване на нежелана бременност. Някои хора не знаят, че бариерната защита трябва да се използва и по време на орален секс. Няма нужда да пестите от това. Има презервативи. Можете да ги купите на касата на всека аптека. За всеки вкус и бюджет.

— Има ли друго средство за превенция освен презерватив?

— Презервативът е най-надеждният. По-добре е да го използвате, отколкото да го измисляте по-късно, когато нещо вече се е случило. Понякога хората сами купуват антибиотици и завършват курса. Понякога стават креативни. Например, изсипват нещо в уретрата си. След такива „измивания“ понякога е необходимо да се лекува изгарянето. Жените наливат във влагалището си сапунени разтвори, калиев перманганат и антисептици. Последствията могат да бъдат ужасни. Имало ли е вече случаен секс? Имате ли съмнения? Разтревожен ли си? По-добре отидете на лекар.

— Какво може да помогне за намаляване на броя на откритите полово предавани болести?

— Осъзнатост и още от ученическите години. Децата имат нужда от сексуално възпитание – колкото и да му се противопоставят. Това е тяхното здраве и безопасност. Много млади хора си отиват при венеролог именно защото не са знаели как да се държат. Например едно момиче се притесняваше да помоли първия си сексуален партньор да носи презерватив. Страхувах се да не загубя връзката заради това. Болните деца често са добри, от благополучни семейства. Просто никой не им обясни, че сексът е не само удоволствие, но и голяма отговорност. В семействата тези теми се премълчават. Тийнейджърите се поддават на първите си чувства, без да мислят за последствията.

Случва се не само млади момичета, но и много възрастни и опитни жени да се окажат в такива ситуации. Тя живяла сама дълги години и изведнъж срещнала „принц“. Влюбих се, хвърлих се в тази връзка, без да мисля за нищо. След това годеникът изчезна и остави букет. Не цветя. И идва осъзнаването: „Каква глупачка бях, вече не съм малко момиченце. какво си мислех

— Как се става венеролог?

— Първо обучение по обща медицина, след това в ординатура по дерматовенерология. Това са общо осем години в медицинското училище.

– С какви стереотипи за вашата професия сте се сблъсквали?

— Много хора са изненадани от комбинацията от професии дерматолог и венеролог. В сериалите работата ми, разбира се, е по-комична, отколкото е в действителност. Например героят на поредицата “Стажанти” д-р Купитман. Това е преувеличение, за да е по-интересно за гледане. Никога не съм се сблъсквала с присмех или пренебрежение. Напротив, хората уважават. Но по някаква причина някои хора смятат, че след приема ще отида да разкажа на всички всичко. Кой кого е заразил, как, при какви обстоятелства. Особено почувствах това, когато живеех в малък град, където всички се познават. Но това не е възможно – има лекарска тайна. По някаква причина никой не мисли за това. За нарушението му е предвидена сериозна отговорност. Има и професионална етика. Затова оставям всичко в офиса, когато се прибирам.