ДОБРУДЖА 07 ИЗМЪКНА ПОБЕДА НАД МАРЕК СЛЕД ПЕТГЕЙМОВА ДРАМА

Волейболният отбор на Добруджа 07 записа много драматична 5-а поредна и общо 11-а победа в Суперлигата на България за мъже. Играчите на треньора Петър Шопов се наложиха доста трудно като гости на Марек Юнион Ивкони (Дупница) с 3:2 (25:19, 25:22, 30:32, 21:25, 15:10) в един от най-интересните мачове от 15-ия кръг на първенството, игран пред около 600 зрители в зала „Спортна”, информира Sportal.bg.

Така добричлии остават на 3-о място във временното класиране с 11 победи, 4 загуби и 33 точки. Марек пък остава на 5-а позиция с 9 победи, 6 загуби и 28 точки. В следващия 16-и кръг Добруджа е домакин на Левски, а дупничани ще гостуват на Арда (Кърджали).

Гостите от Добруджа взеха инициативата от началото на първия гейм, като поведоха без проблем след убедително 25:19. Във втората част домакините от Марек тръгнаха добре, но добричлии успяха да изравнят. Играчите на Виктор Карагьозов отново излязоха напред, но след битка точка за точка Добруджа обърна и увеличиха аванса си след 25:22. Третият гейм бе най-оспорван. Въпреки че отначало дупничани бяха доминиращи, постепенно Добруджа се доближи. Това мобилизира домакините и те успяха да задържат предимството си. След 20-а точка обаче двата тима се „захапаха”. След 8 геймбола и 32:30 Марек намали изоставането си на 1:2.

Четвъртата част започна под диктовката на Марек, след което домакините намалиха темпото. Те обаче продължиха да доминират и едва след 18-а точка се завърза интрига за кратко. Все пак играчите на Виктор Карагьозов се откъснаха и вкараха мача в тайбрек след 25:21. Там, в по-голямата част от времето, Добруджа доминираше и в крайна сметка се поздрави с победата след 15:10 и 3:2.

Най-полезен за Добруджа стана Пламен Шекерджиев с 21 точки (46% ефективност в атака и 57% позитивно посрещане), а Жулиен Георгиев добави още 16 точки (3 аса и 35% ефективност в атака) за успеха. За домакините от Марек Светослав Иванов завърши с 20 точки (2 блока, 47% ефективност в атака и 50% позитивно посрещане), а влезлият като резерва Петър Христосков се отчете с 15 точки (3 блока и 40% ефективност в атака).

Съставът на Добруджа 07: Иван Станев 1, Жулиен Георгиев 16, Пламен Шекерджиев 21, Димитър Маринков 8, Александър Кордев 12, Франко Джагета – Николай Тодоров-либеро (Иван Петров 6, Светослав Арнаудов 12, Йордан Пеев, Иван Крачев 3).

ЦВЕТАН СОКОЛОВ И ЗЕНИТ (КАЗАН) НЕ ДАДОХА ШАНС НА ДИНАМО В МОСКВА

Националът Цветан Соколов и неговият отбор Зенит (Казан) спечелиха категорично гостуването си на Динамо в Москва с 3:0 (25:15, 25:19, 25:19) в мач от 17-ия кръг на Суперлигата на Русия.

Цветан Соколов игра силно цял мач. Успехът бе 11-ият за Зенит от началото на сезона и тимът от Казан се изкачи на 3-ото място във временното класиране с актив от 33 точки (11 победи, 3 загуби) и два мача по-малко. Динамо допусна 4-а загуба и с актив от 33 точки (12 победи, 4 загуби) остана на втората позиция във временното класиране.

В следващия кръг Цветан Соколов и Зенит гостуват на аутсайдера НОВА в Новокуйбишевск на 15 февруари, а Динамо гостува на Факел в Новий Уренгой.

Цветан Соколов заби 17 точки (71% ефективност в атака). Ървин Нгапет бе най-резултатен за Зенит с 18 точки. Вадим Лихошерстов заби 5 аса.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ И ДЖЕЙТЕКТ ЗАГУБИХА ДЕРБИТО С ПАНАСОНИК В ЯПОНИЯ

Българската волейболна звезда Матей Казийски и неговият ДжейТЕКТ Стингс (Кария) загубиха дербито с шампиона Панасоник Пантърс (Хираката) в японската V-лига. „Жилата” паднаха от шампионите с 0:3 (20:25, 19:25, 19:25) в мач от 24-ия кръг, игран пред над 4000 зрители в Окаяма. По този начин ДжейТЕКТ се смъкна на 3-о място във временното класиране с 21 победи, 3 загуби и 58 точки, с точка по-малко от втория ДжейТи Тъндърс (Хирошима), който пък е с 20 победи и 5 загуби.

Матей Казийски игра стабилно цял мач за ДжейТЕКТ и завърши с 13 точки (2 аса, 55% ефективност в атака и 59% позитивно посрещане). Най-резултатен за пореден път бе Такеши Нишида с 23 точки (2 блока, 1 ас и 56% ефективност в атака), но и неговите усилия не помогнаха за успеха. За тима на Панасоник Кунихиро Шимицу реализира 15 точки (1 блок, 2 аса и 60% ефективност в атака), а полската звезда Михал Кубяк добави още 10 точки (3 блока, 1 ас, 46% ефективност в атака и 58% позитивно посрещане) за победата.

АРМАНД  ДУПЛАНТИС ПОСТАВИ НОВ СВЕТОВЕН РЕКОРД В ОВЧАРСКИЯ СКОК

Шведът Арманд  Дуплантис постави нов световен рекорд в овчарския скок по време на международния турнир по лека атлетика в полския град Торун. Новото най-добро постижение в света е 6 метра и 17 сантиметра, като е с един сантиметър повече от стария рекорд, който се държеше от французина Рено Лавийени през последните шест години. 20-годишният Дуплантис е сребърен медалист от световното първенство през 2019 година и европейски шампион за 2018 година.

ФЕДEРЕР И НАДАЛ НАПРАВИХА ШОУ ПРЕД РЕКОРДЕН БРОЙ ЗРИТЕЛИ В КЕЙПТАУН

Роджър Федерер и Рафаел Надал спретнаха страхотно шоу в демонстративен мач помежду си в Кейптаун, ЮАР. Шестото издание на “Мача за Африка” се проведе на “Кейптаун Стейдиъм” пред 51 954 зрители. Така бе подобрен рекордът по посещаемост на тенис двубой, който бе 42 517 души на срещата между Федерер и Александър Зверев в Мексико Сити през 2019 година.

Сега швейцарецът победи големия си съперник в три сета – 6:4, 3:6, 6:3. По-важното обаче е, че бяха събрани 3,5 милиона долара за фондацията на Роджър, което също е рекордна сума до момента.

За Маестрото това бе много емоционален момент за пръв път в кариерата си да играе мач в ЮАР. Както е известно, това е родината на неговата майка. Преди това шоуто започна с двубой на двойки. Федерер си партнираше с Бил Гейтс, а Надал имаше до себе си Тревър Ноа. Маестрото за трети път си партнира в тенис мач с милиардера Гейтс и двамата показаха, че са успешен тандем, стигайки до успеха с 6:3 с пробив в деветия гейм.

“Днес Рафа ми каза, че е плакал, когато ме е видял да печеля първия ми Ролан Гарос през 2009 – бил е толкова щастлив за мен. Той е невероятен човек, промотира спорта по най-добрия начин. Сигурен съм, че много от вас са фенове на Рафа и той ви заслужава – той заслужава всички тези похвали. Беше привилегия да бъда тази вечер тук. Беше невероятно да споделя корта с Рафа. Това, че се случи в Южна Африка, е още по-специално. Това е много повече от тенис. Надявам се, че можем да го направим отново, че Рафа може да се върне отново в тази красива страна. Не знам дали отново ще се играе тенис на толкова голям корт, дано рекордът бъде подобрен”, сподели развълнуваният Роджър. “Радвам се, че Роджър избра точно мен да бъда част от това събитие. Много съм му благодарен. Дадох най-доброто от себе си. Невероятно е да играеш пред такава публика, на такова място. Искам да окуража Роджър, че върши такава работа с фондацията си в Африка. Той предава значими ценности на децата. Това е най-важното”, отговори Рафа.

ЛИНДА ЗЕЧИРИ СЕ ОКИЧИ СЪС СРЕБРО В ИРАН

Поставената под номер 3 Линда Зечири спечели сребърен медал на международния турнир по бадминтон в Шираз (Иран) с награден фонд 25 хиляди долара. В спора за титлата българката загуби от водачката в схемата Кристъл Пан (САЩ) с 18:21, 14:21 за 35 минути.

През следващата седмица Зечири ще участва с националния тим на България на европейското отборно първенство във Франция.

ИТАЛИАНЕЦ СПЕЧЕЛИ „АСПАРУХОВ МЕЧ” В ПЛОВДИВ

Италианецът Джорджо Марчиано спечели първото място в международния турнир на сабя „Аспарухов меч” в Пловдив, валиден за Световната купа за младежи до 20 години. На финала Марчиано победи германеца Щефан Фридхайм с 15:6. Третото място разделиха Лука Фиорето и Пиетро Торе от Италия.

От българите най-добре се представи 17-годишният Тодор Стойчев, който завърши 26-и от 107 сабльори от 23 държави. В групите носителят на Европейската купа за кадети за миналата година Стойчев записа четири победи и две загуби. В елиминациите той стартира с успех с 15:10 над Пажибек Хенибаев от Узбекистан, но след това загуби от спечелилия бронза впоследствие Фиорето. В зоната на точките – на 31-ва позиция, се нареди и Галин Генов. Бронзовият медалист от европейското първенство за младежи през 2019 година участва в първо международно състезание от 10 месеца.

От останалите българи Стефан Рохас е 47-и, Димитър Райкин остана 74-и, Георги Златаров е 91-ви, а Ивайло Александров – 94-ти. Българските сабльори се представиха много добре и направиха генерална репетиция за европейското първенство за младежи и кадети, което ще се проведе от 22 до 26 февруари в Пореч (Хърватия).

Вчера  турнирът продължи с двубоите при девойките до 20 години, където голямата надежда за медал на България е свързан с носителката на комплексната Световна купа на сабя за девойки до 20 години за миналия сезон Йоана Илиева.