ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
864

ЛОШОТО ВРЕМЕ ПРОВАЛИ КОНТРОЛАТА МЕЖДУ ДОБРУДЖА И ЧЕРНОМОРЕЦ

Лошите атмосферни условия провалиха планираната за събота контрола между съставите на Добруджа и Черноморец (Балчик). Студеното време и липсата на подходящи терени за игра са основната причина за отменената проверка. Освен това се оказа, че в тима на балчиклии има голям брой футболисти със здравословни проблеми. Това е втората планирана контрола на добричкия тим, която не се състоя, след отказа на третодивизионен румънски отбор да дойде на стадион „Дружба”.  От щаба на „жълто-зелените” информираха, че въпреки отпадането и на две от предвидените проверка няма да се търсят други съперници за мачове по време на подготвителния период.

Първенството в Североизточната трета лига ще бъде подновено на 22 февруари, а дотогава момчетата на Светослав Петров ще изиграят контрола с юношите старша възраст на Черно море (Варна). Третата и последна проверка на добруджанци ще е на 15 февруари. Припомняме, че в двете контроли досега те записаха две загуби – от състава на Созопол с 1:3 и от Нефтохимик с 1:4.

 

 

 МЕСИ НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА НАПУСКА БАРСА

Звездата на Барселона Лионел Меси няма дори идея да напуска клуба. Той ще остане на „Камп Ноу” поне до края на настоящия си договор с каталунците до лятото на 2021 година, твърди SkySports. В последните дни усилено се твърдеше, че Меси може да си тръгне от Барса, след като влезе в открит конфликт със спортния директор на клуба Ерик Абидал.

Медиите в Испания и Великобритания заговориха, че е възможно 32-годишният аржентинец да се събере отново с Пеп Гуардиола в Манчестър Сити, докато пресата в Италия твърдеше, че Ювентус може да събере Меси с големия му съперник Кристиано Роналдо.

Въпреки че е недоволен от критиките на Абидал към играчите на тима, Меси иска да продължи да играе за Барселона и дори е отворен към преговори за удължаване на сегашния контракт, макар и да предпочита да не се обвързва дългосрочно с тима.

 

НА “ГЕРЕНА” ОБМИСЛЯТ СПЕШНА ПРОДАЖБА, ЗА ДА ВЪРЖАТ БЮДЖЕТА

Ръководството на Левски обмисля спешна продажба на някой от основните играчи, за да оптимизира финансовото състояние на клуба. Изпълнителният директор Павел Колев анонсира, че ще даде повече яснота относно състоянието на “сините” през тази седмица. До дербито с ЦСКА промени не се очакват, но след това ще се търси възможност за осигуряване на финансова инжекция, дори и с цената на отслабване на състава.

Най-коментираното име в страните, в които пазарът все още е отворен, е това на Холмар Ейолфсон. Исландският национал освен че предизвиква сериозен интерес, е и сред най-скъпоплатените футболисти на “Герена” и раздялата с него ще помогне на клуба. Преди време се говореше, че интерес към него има дори от Висшата лига от страна на Борнемут, но до конкретни разговори очевидно не се е стигнало. Иначе самият футболист със сигурност би предпочел именно тази опция за продължаване на кариерата си. Станислав Иванов също може да бъде продаден по спешност, както и Паулиньо. “Меридиан мач”

 

ВЕРОНА СЪСЕЧЕ ЮВЕНТУС

Отборът на Верона обърна Ювентус и го победи с 2:1 на “Маркантонио Бентегоди” в среща от 23-ия кръг на Серия “А”. Кристиано Роналдо откри резултата за гостите в 65-ата минута, като по този начин той се разписа в 10-и пореден шампионатен мач, с което подобри клубния рекорд в това отношение. След това обаче Фабио Борини изравни в 76-ата минута, а обратът стана пълен в 86-ата минута, когато резервата Джампаоло Пацини беше точен от дузпа. Така домакините вече са непобедени в осми пореден мач, а само дни преди това първо завършиха наравно 1:1 с Милан, а след това направиха нулево реми с Лацио.

Маурицио Сари не бе направил нито една промяна в стартовите си 11 от победата с 3:0 над Фиорентина. Така триото в атака отново бе съставено от Дъглас Коста, Гонсало Игуаин и Роналдо. Нападението на Верона пък бе поверено на Фабио Борини, Матия Дзакани и Матео Песина.

Още във втората минута Игуаин пробва изстрел, но Корай Гюнтер се хвърли на шпагат и така топката излезе в ъглов удар. В десетата Давиде Фараони отправи силен шут отстрани на наказателното поле, но Войчех Шчесни се протегна и изби в корнер. При последвалото му изпълнение Песина беше оставен непокрит, но ударът му мина покрай вратата. В 15-ата Леонардо Бонучи опита воле от далечно разстояние, което обаче се оказа неточно. В 18-ата Борини също се отчете с пропуск. Малко след това Коста направи рейд и нанесе шут, който разтресе напречната греда след намесата на Марко Силвестри. В 21-ата минута при центриране от пряк свободен удар рожденикът Мараш Кумбула засече с глава топката, а Шчесни я добута в своята мрежа. Попадението обаче беше преразгледано от ВАР и впоследствие отменено заради много тънка засада. Въпреки това домакинският натиск продължи, като в 30-ата минута Фараони не сполучи със свой изстрел. В 36-ата Роналдо отправи техничен удар по земя, който срещна страничната греда. В 41-ата португалецът отново пробва шут, но този път не уцели рамките на вратата.

В 52-ата минута „бианконерите” имаха претенции за дузпа заради игра с ръка на Гюнтер, но колегите на съдията от ВАР му потвърдиха, че няма основания за такова отсъждане. В 56-ата настана хаос в наказателното поле на гостите, които обаче някак си се справиха с опасността пред своята врата. Тогава Куадрадо повали Дзакани, но тъй като топката не беше ничия, съдията отново си замълча. Така дойде 65-ата минута, когато резервата Пауло Дибала изведе по чудесен начин Роналдо сам срещу противниковия защитник Амир Рахмани. Португалецът хладнокръвно се справи с бъдещото попълнение на Наполи и прати топката в долния ъгъл на вратата, пазена от Силвестри. В 69-ата Роналдо се опита да вкара за втори път в мача, но след рикошет той спечели само корнер. В 71-ата, пред погледа на Бонучи, появилият се секунди по-рано на терена Джампаоло Пацини отправи удар с глава, който обаче беше уловен от Шчесни. Веднага след това Коста бе принудително заменен от Аарън Рамзи. В 76-ата след две поредни грешки на Родриго Бентанкур и Миралем Пянич топката се озова в Борини, който я насочи в мрежата за 1:1. В 85-ата след нов негов удар топката излезе в корнер. При последвалото му изпълнение Кумбула отправи изстрел, който се отби в Бонучи, удари се в гредата и доведе до нов корнер. Съдията обаче прегледа ситуацията и се оказа, че капитанът на торинци е играл с ръка. Така реферът си промени решението и посочи бялата точка. Ветеранът Пацини се зае с изпълнението и превърна дузпата в гол. До края усилията на гостите за изравняване на резултата не се оказаха достатъчни и по този начин „жълто-сините” се поздравиха с победата.

 

АНХЕЛ КОРЕЯ ВЪРНА АТЛЕТИКО НА ВЕРНИЯ ПЪТ

Атлетико (Мадрид) сложи край на лошата си серия от 3 мача без победа в първенството. Възпитаниците на Диего Симеоне измъкнаха минимална, но сладка победа с 1:0 в домакинството си на Гранада. При липсата на тримата основни нападатели – Жоао Феликс, Диего Коща и Алваро Мората, наставникът бе избрал дуото в атака да бъде съставено от Анхел Корея и Витоло. В крайна сметка аржентинецът се оказа героят на вечерта, като отбеляза победния гол в 6-ата минута.

Домакините поведоха с първата си добра възможност в мача. В 6-ата минута дълъг тъч намери Коке в наказателното поле, той без забавяне продължи към Анхел Корея, който отблизо вкара за 1:0. В 26-ата минута мадридчани вкараха и второ попадение чрез Витоло, но то не бе зачетено заради засада.

Атлетико продължи да бъде по-активен и през втората част и в 54-ата минута Коке бе изпуснат да стреля отблизо от воле, но вратарят Аарон Ескандей направи блестящо спасяване. Една от малкото възможности за Гранада дойде в 75-ата минута, когато Роберто Солдадо бе намерен на добра позиция и пробва изстрел с пета, но без да затрудни особено Ян Облак. В 79-ата минута “дюшекчиите” имаха нов шанс за гол, но диагоналният удар по земя на Корея попадна право в ръцете на Ескандей.

Все пак Атлетико взе победата и с 39 точки излезе на 4-ото място в класирането. Гранада пък остава на 10-о място с 30 точки.

ПОРТО СПЕЧЕЛИ НАДСТРЕЛВАНЕТО С БЕНФИКА

Порто спечели голямото дерби на Португалия срещу вечния си враг Бнфика. Двата гранда се изправиха един срещу друг на “До Драгао” в сблъсък от 20-ия кръг на Примейра лига. Те сътвориха поредния голов спектакъл и не оставиха зрителите равнодушни, като си вкараха общо пет гола, но домакините ликуваха с 3:2.

“Драконите” първи взеха преднина в мача в 10-ата минута с гол на  Сержио Оливейра, но Бенфика бързо се окопити и изравни чрез Карлос Винисиус в 18-ата минута. В края на полувремето домакините отново излязоха напред в резултата. Първо Алекс Телес вкара от дузпа в 38-ата минута, а след това Рубен Диаш си отбеляза автогол за 3:1. Бенфика обаче не се предаде и в 50-ата минута Карлос Винисиус вкара нов гол за 3:2. До края на двубоя обаче не паднаха повече попадения и Порто ликуваше като краен победител.

С този успех “драконите” върнаха интригата в първенството, като се доближиха на 4 точки от своя съперник. Бенфика остава начело в таблицата с 54 точки, докато Порто е втори с 50.

 

Трагичната защита провали Борусия (Дортмунд)

Слабата игра в отбрана беше в основата на разочароващата за Борусия (Дортмунд) загуба с 3:4 при гостуването на Байер (Леверкузен) в двубой от 21-вия кръг на Бундеслигата. “Жълто-черните” водеха с 3:2 до 81-ата минута, но допуснаха две попадения в рамките на две минути и така останаха на 3 точки от лидера Байерн (Мюнхен), който късно вчера посрещна втория в класирането РБ (Лайпциг).

За първи път след идването си в клуба Ерлинг Холанд не успя да се разпише за вестфалци, но пък това стори още при дебюта си Емре Джан, който беше взет от Ювентус. Отборът на Люсиен Фавър на два пъти водеше в резултата, но в крайна сметка остана с празни ръце. Освен това Дортмунд е допуснал цели 32 гола – най-много от всички в топ 6. С тази победа пък Леверкузен се приближи само на 2 точки до място в зона “Шампионска лига”. За Борусия това е втори тежък удар в рамките на тази седмица, след като преди дни тимът отпадна от турнира за Купата на Германия.

В началните минути Холанд не реагира добре след подаване на Джейдън Санчо и пропусна шанса да шутира от изгодна ситуация. В 19-ата норвежкият стрелец излезе сам срещу Лукас Храдецки, но вратарят спаси. Секунди по-късно домакините нанесоха своя удар. Надим Амири изведе Кевин Фоланд в коридор, като нападателят запази контрол върху топката и майсторски я насочи в долния ляв ъгъл на Роман Бюрки за 1:1. Борусия обаче отговори светкавично с изравнително попадение на Матс Хумелс в 22-ата. Защитникът вкара с глава след центриране от корнер. Скоро след това Муса Диаби опъна мрежата на Дортмунд, но голът не беше зачетен заради засада. Последваха силни минути за Дортмунд и в 34-ата Джан заби великолепен гол от далечно разстояние – 2:1 за гостите. Две минути преди паузата обаче Кевин Фоланд вкара още веднъж, с което изравни резултата.

На полувремето и двамата треньори направиха по една смяна. Футболистът, който се появи в редиците на гостите – Джовани Рейна, стана причина за незачетено попадение малко по-късно. В 52-ата Санчо заби хубав гол след подаване на Ашраф Хакими, но ВАР сигнализира за нарушение на Рейна при атаката, заради което в крайна сметка попадението не беше признато. В 58-ата страничната греда спаси Храдецки от трети гол в мрежата му. Същото се случи и на другата врата в 64-ата, когато Кай Хавертц се озова сам срещу Бюрки, но намери левия стълб. В ответната атака Борусия все пак постигна целта си. Хакими намери връхлитащия отляво Герейро и португалецът заби кълбото в мрежата за 3:2.

Леверкузен намери сили за обрат и той стана светкавично. В 81-ата Бейли реализира за 3:3, а секунди по-късно Ларс Бендер с глава изведе домакините напред – 4:3.

 

МАНЧЕСТЪР СИТИ ГОТВИ МЕГАТРАНСФЕР ПРЕЗ ЛЯТОТО

Манчестър Сити подготвя мегатрансфер през лятото. В клуба усилено търсят заместник на Серхио Агуеро и със сигурност ще бъде привлечен нов централен нападател след края на сезона. „Гражданите” са готови да инвестират сериозна сума, за да вземат някой от най-добрите играчи на този пост в момента, твърди „Мирър”. На първите места в списъка от желаните от Джосеп Гуардиола футболисти са Хари Кейн и Килиан Мбапе. Към тях можем да прибавим и Лаутаро Мартинес, който също е хванал окото на испанския специалист, макар да се говори, че неговото желание е да продължи кариерата си в Барселона.

Агуеро ще навърши 32 години през лятото и вече се вижда, че върви към залеза на своята кариера. Освен това той има договор до 2021 година и не е ясно дали ще преподпише. Това са основните причини в клуба вече да му търсят заместник. Освен това шефовете на „гражданите” ще търсят начин да вдигнат класата в отбора след неособено добрия сезон и изоставането на цели 22 точки зад лидера в класирането Ливърпул.

 

КИЕЛИНИ Е БЛИЗО ДО ЗАВРЪЩАНЕ В ИГРА

Защитникът на Ювентус Джорджо Киелини се възстановява по план и скоро може да бъде готов да се завърне на терена. 35-годишният ветеран пропусна по-голямата част от сезона заради скъсани кръстни връзки на коляното. Сега треньорът Маурицио Сари разкри, че играчът е започнал леки тренировки и има шанс скоро да бъде на линия. „Той се възстановява по график след операцията. В момента вече тренира с основната група. Киелини е важен играч за нас, но все още е рано да се каже кога ще е готов за игра. Ще следим ситуацията ден за ден и ще вземем предвид и неговото мнение”, заяви Сари.

През по-голямата част от сезона наставникът залагаше на схема 4-3-1-2, но в мача с Фиорентина предпочете 4-3-3. „Избирам системата, на която мога най-много да се доверя в момента. С Дъглас Коста ми е по-лесно да използвам 4-3-3, но ако се наложи да се върнем към 4-3-1-2, играчите са готови”, каза още специалистът.

През този сезон халфовете на Юве по-рядко бележат голове, но това не притеснява Сари. „Когато нападателите бележат често, няма толкова голяма нужда и халфовете да вкарват. Имаме и защитници, които умеят да бележат доста. Но можем да подобрим успеваемостта на халфовете ни пред гола”, завърши наставникът.