СПОРТНА ПАНОРАМА

0
180

ДОБРУДЖА ВКАРА ТРИ ГОЛА НА ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) В АЛБЕНА

Футболистите на Добруджа победиха Черноморец (Балчик) с 3:1 в приятелска среща, проведена в Албена. „Жълто-зелените” доминираха през цялото време и заслужено стигнаха до успеха. Те набързо шокираха съперника си с два гола още преди средата на първото полувреме. Преслав Йорданов откри резултата в 9-ата минута, след още толкова време Ивайло Климентов удвои и почивката дойде при 2:0 за добричкия тим. След подновяването на играта бяха извършени доста промени в съставите. В 60-ата минута новото попълнение на Черноморец Пауло Коста от Гвинея Бисау наказа грешка на добричката отбрана за 2:1. Четвърт час по-късно обаче Емануил Манев беше спрян с нарушение в наказателното поле и сам реализира от дузпа – 3:1.

Това бе третата контрола за Добруджа от зимната подготовка. В първата добричлии се наложиха с 3:2 над дублиращия състав на Черно море в Добрич, а във втората завършиха наравно 1:1 с ЦСКА 1948 в Несебър. За тима от Белия град контролата в Албена бе първа за зимната подготовка.

Междувременно селекцията в Добруджа продължава. От клуба обявиха, че 29-годишният нападател Софиан Диас е подписал договор. Той е играл във Франция и във Втора дивизия на Норвегия. Така новите попълнения вече са седем. “Мач Телеграф” съобщава, че клубът води разговори и с бразилец, но ръководството се опасява, че ще има големи трудности при ваденето на работна виза.

Отборът на Добруджа заминава на 23 януари за Анталия, където ще проведе подготвителен лагер. Всички в клуба са се прицелили още този сезон да се завърнат в efbet Лига. Вече дори са започнали ремонтни работи по стадион “Дружба”. Очаква се след няколко месеца съоръжението да има модерно осветление, а също така да се смени тревното покритие. Това ще принуди отбора през втория полусезон да играе мачовете си в Албена.

ГЕОРГИ БОЙЧЕВ ПОЛУЧИ ПОВИКВАТЕЛНА ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ЮНОШЕСКИ ОТБОР ПО ВОЛЕЙБОЛ

Юношата на Добруджа 07 Георги Бойчев получи повиквателна за националния отбор за юноши до 17 години. „Лъвовете“ се събират на 29 януари, а лагер-сборът ще продължи до 31 януари в София. Това е първа повиквателна за родения през 2008 година волейболист, който играе на поста либеро, съобщават от добричкия клуб.

Георги Бойчев е бронзов медалист с отбора на Добруджа 07 от Държавното първенство по волейбол за юноши под 18 години през изминалия сезон. Снимка: ВК Добруджа 07

МИЛИЦА МИРЧЕВА Е СПОРТИСТ №1 НА ОБЩИНА МЕЗДРА ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ

Добричлийката Милица Мирчева бе избрана за Спортист №1 на община Мездра за 2023 година. Най-добрата българска лекоатлетка в бяганията на дълги разстояния, която се състезава за СКЛА „Атлет“, оглави класацията с максималния възможен брой точки в допитването – 100. През миналата година талантливата добруджанка стана първата българска елитна атлетка, поканена и участвала на маратона в Бостън. На първото световно първенство по шосейни бягания в Рига, Латвия, тя зае 13-о място на 5 км с национален рекорд – 15:45. Освен това Милица завоюва националните титли на 1500 м и 5000 м на открито, на 3000 м в зала и на крос кънтри. Така тя спечели отличието за Спортист №1 на Мездра за четвърти път. А треньорът на Милица – Йоло Николов, за 14-и път бе отличен за „Треньор на годината”.

МОМЧИЛ ПЕТКОВ ЗАВЪРШИ ПЕТИ НА СИЛЕН ТУРНИР В СЕВИЛЯ

Гросмайстор Момчил Петков направи поредния си успешен турнир. 18-годишният добричлия завърши на пето място в международното състезание в Севиля, в което участваха над 250 състезатели от около 30 държави. Талантливият спортист завърши турнира без загуба – след пет победи и четири ремита, и 7 точки в актива си.

Победител със 7,5 точки стана 27-годишният гросмайстор от Италия Пиер Луиджи Бассо. Със същия точков актив са и състезателите, заели следващите три места в крайното класиране.

РАДО ЯНКОВ С ТРЕТО МЯСТО НА СВЕТОВНАТА КУПА В ПАМПОРОВО

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков завърши трети в паралелния слалом от Световната купа по сноуборд в Пампорово, информира sportal.bg. Чепеларецът зарадва домашната публика, която изпълни пространството край финалната линия на писта “Стената” въпреки снеговалежа и мъгливото време. Това е най-доброто класиране на Янков през настоящия сезон, след като до момента имаше 3 влизания в топ 8 през тази кампания.

Пред родна публика в Пампорово Радослав Янков преодоля квалификацията в паралелния слалом от Световната купа по сноуборд в Пампорово. Българинът даде 4-то време в двата манша от пресявките с 57.93 секунди и се класира за осминафиналите. Янков бе изпреварен от трима италианци – Едвин Корати бе първи, следван от Маурицио Бормолини и Даниеле Багоца.

На 1/8-финалите Радо Янков се справи с австриеца Арвид Аунер, след като го изпревари с 0,24 секунди. В 1/4-финал №1 той бе по-бърз от Аарон Марх от Италия с 0,26 секунди и така се класира за полуфиналите. На полуфинала Радослав Янков се изправи срещу победителя в квалификациите – италианеца Едвин Корати, но не успя да завърши, след като направи грешка в средата на трасето в по-неудобното червено трасе и не успя да стигне големия финал.

Роденият в Чепеларе българин се спусна прекрасно в малкия финал и заслужи победата, след като изпревари убедително олимпийския шампион от Пьончан 2018 Санхо Ли от Република Корея с 0,51 секунди. Победата в големия финал спечели италианецът Даниеле Багоца, който се справи със сънародника си Едвин Корати с 0,62 секунди.

При жените победителка е трикратната олимпийска и двукратна световна шампионка Естер Ледецка от Чехия, която във финала се наложи над водачката в генералното класиране за Световната купа Рамона Хофмайстер от Германия. Трета на подиума се качи японката Цубаки Мики, която в малкия финал победи чехкинята Зузана Мадерова.

ГАБРИЕЛА ПЕТРОВА СЕ ЗАВЪРНА В СЕКТОРА С РЕЗУЛТАТ №1 В ЕВРОПА ЗА СЕЗОНА

Габриела Петрова направи дългоочаквано завръщане в сектора за троен скок след 18 месеца отсъствие. Сребърната европейска медалистка в зала от 2015 г. и четвърта от планетарния форум същата година участва извън класирането на националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 20 години в столичната зала “Фестивална”. Възпитаничката на Атанас Атанасов постигна 14.38 метра в своя втори опит. Петрова, която имаше много здравословни проблеми в последните две години, направи още един успешен опит, в който се приземи на 14.16 м. Постижението от 14.38 м е №1 в Европа за сезона. Нормативът за участие на Световното първенство в зала в Глазгоу от 1 до 3 март е 14.62 м, като пред Петрова ще има още състезания, на които може да опита да се справи с този метраж. Балканиадата в Истанбул е на 10 февруари, а седмица по-късно в София предстои и националният шампионат за мъже и жени. sportal.bg

ЕКЗЕКУТОРЪТ НА ГРИШО СИ НАМЕРИ МАЙСТОРА В МЕЛБЪРН

Световният №3 Даниил Медведев се класира за четвъртфиналите на Australian Open, след като записа успех с 6:3, 7:6 (4), 5:7, 6:1 над Нуно Боржеш за 3:11 часа. Португалецът беше една от сензациите в мъжката схема на турнира, след като първо отстрани Алехандро Давидович Фокина, а в събота обърна и Григор Димитров в четири сета.

Пробив в шестия гейм се оказа решаващ за изхода на първия сет. В средата на втората част Медведев и Боржеш размениха по един брейк и се стигна до тайбрек, в който и двамата допуснаха грешки при собствен сервис, но руснакът излезе победител.

Даниил Медведев вървеше към успех в три сета. Той поведе с 5:2 и сервираше за победата при 5:3, но допусна 69-ия в световната ранглиста португалец да спечели четири поредни гейма и да вземе частта със 7:5.

В четвъртия сет Медведев не остави съмнения в превъзходството си на корта и след два пробива взе частта със 6:1.

На четвъртфиналите руснакът ще играе срещу полския тенисист Хуберт Хуркач, който записа успех със 7:6 (6), 7:6 (3), 6:4 над Артур Казо. 122-рият в света французин също беше една от изненадите на Australian Open, след като последователно отстрани трима играчи от Топ 35 – Ласло Джере (33-ти), Холгер Руне (8-ми) и Талон Грийкспоор (31-ви).

ТИЙНЕЙДЖЪРКА ЕЛИМИНИРА СВЕТОВНАТА НОМЕР ЕДНО

Световната №1 Ига Швьонтек е аут от Откритото първенство на Австралия, след като допусна изненадваща загуба в третия кръг на турнира от 19-годишната чехкиня Линда Носкова с 1:2 сета (6:3, 3:6, 4:6) за 2 часа и 22 минути игра.

Полякинята проби Носкова, която е № 50 в ранглистата на WTA, в шестия гейм на първия сет, за да поведе с 4:2, и след това затвори частта с 6:3. Тийнейджърката обаче запази самообладание и във втория сет успя да вземе всички свои подавания, а пробив в осмия гейм й донесе успеха в сета с 6:3.

В решителната трета част от срещата двете тенисистки си размениха по един пробив при втория си сервис гейм. При 3:3 Носкова реализира нов пробив и това й даде безценен аванс, който тя запази, и така хвърли бомбата в женската надпревара в Australian Open.

МЕСИ И ДИ МАРИЯ ИСКАТ ДА УЧАСТВАТ НА ОЛИМПИАДАТА В ПАРИЖ

Лионел Меси и Анхел Ди Мария са изразили желанието си да играят за националния отбор на Аржентина по време на Олимпийските игри в Париж през това лято. Според аржентинската Dsports.tv това най-вероятно ще бъде последният турнир, на който двамата ще участват с националния тим. Аржентинската федерация вече се опитва да подготви цялата логистична дейност, с която да успее да осъществи този план. Разбира се, първото условие е все пак младежкият национален отбор на Аржентина до 23 години, воден от Хавиер Масчерано, да успее да се класира, печелейки квалификационния турнир.

Меси и Ди Мария, които са съответно на 36 и 35 години, са олимпийски шампиони с Аржентина от игрите в Пекин през 2008 година. Любопитно е, че ако планът се осъществи, двамата бивши играчи на Пари Сен Жермен ще се завърнат във френската столица, след като не се разделиха по най-безконфликтния начин с клуба.

МИКАЕЛА ШИФРИН С РЕКОРДНА ПОБЕДА № 95

Американката Микаела Шифрин спечели рекордна 95-а победа в Световната купа и регистрира 150-и подиум в кариерата си, след като триумфира в слалома в Ясна (Словакия). Времето на Шифрин е 1:48,21 минути (52,91; 55,30) и изпревари с 14 стотни от секундата 19-годишната хърватка Зринка Лютич. Шифрин реално си беше подковала победата още в първия манш, когато имаше преднина от почти секунда. Във втория манш американката беше крайно предпазлива и дори позволи преднината й да слезе до 14 стотни. Времето й само във втория манш е чак 7-о, но това не беше проблем, особено след като голямата й съперничка Петра Влъхова се контузи в събота и не участва в състезанието в неделя.

150-ото стъпване на подиума от Шифрин е съчетано с 82-ро в слалома, вече с едно повече от постижението на Ингемар Стенмарк. 28-годишната американка има 110 старта в слалома в кариерата си, което означава 74,5 процента място на стълбичката. Трета се нареди Анна Свен-Ларсон (Швеция), която изостана на 0.81 секунди от победителката.

В класирането за Световната купа Шифрин има вече 1209 точки, пред Влъхова с 802 и Лара Гут-Бехрами (Швейцария) със 789. За малкия Кристален глобус в слалома Шифрин води с 630 точки, пред Влъхова с 505. Световната купа по алпийски ски за жени се премества следващия уикенд в Кортина д’Ампецо (Италия) за скоростните дисциплини спускане и Супер-Г. topsport.bg