ФУТБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА СЕ ВЪРНАХА КЪМ ПОБЕДИТЕ

Отборът на Добруджа се върна на победния път, след като спечели домакинството си на Янтра (Габрово) от седмия кръг на Втора професионална футболна лига с 2:0. „Жълто-зелените” установиха игрово надмощие от самото начало на срещата и заслужено спечелиха трите точки. По-добрата игра на домакините даде резултат в 36-ата минута, когато Преслав Йорданов прати топката в мрежата на габровския тим след асистенция на Борис Иванов. При резултат 1:0 завърши първото полувреме. Крайния резултат оформи Емануил Манев. Той сложи точка на спора с попадение в 88-ата минута.

Така добруджанци прекъснаха негативната си серия от една загуба и две равенства в първенството и с актив от 12 точки се изкачиха на пето място във временното класиране.

Преди този мач футболистите на Габрово, водени от Велислав Вуцов, записаха три поредни победи и се настаниха в горната част на таблицата. Те остават на четвърта позиция с 13 точки.

В следващия кръг “жълто-зелените” гостуват на Черноморец (Бургас), докато за Янтра предстои среща със Струмска слава в Габрово.

СПАРТАК (ПЛЕВЕН) С ЦЕНЕН УСПЕХ В БАЛЧИК

Спартак (Плевен) постигна минимален успех над един от преките си конкуренти в дъното на класирането във Втора футболна лига – Черноморец (Балчик). Отборът на Красимир Бислимов се наложи с 1:0 в морския град в среща от седмия кръг на шампионата. В герой за плевенчани се превърна Васил Шопов, който реализира единственото попадение в 42-ата минута. Със спечелените три точки, поне временно, Спартак се измъкна от опасната зона. Това е втора победа за момчетата на Бислимов през този сезон, които вече имат в актива си 6 точки.

Черноморец (Балчик) остава на последната позиция с едва 4 точки, а в следващия кръг тимът на Белия град ще гостува на миналогодишния първенец ЦСКА 1948 II. За Спартак (Плевен) пък предстои регионално дерби у дома с Литекс.

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) С ИЗРАЗИТЕЛНА ПОБЕДА

Септември (Тервел) разгроми у дома Устрем (Дончево) с 5:1 в среща от третия кръг на Североизточната трета футболна лига. Домакините откриха головата си сметка с попадение на Ивайло Лазаров в 7-ата минута. Този гол остана единствен до края на първото полувреме. Секунди след почивката обаче Румен Николов удвои, а Ивайло Лазаров направи резултата класически с гол в 58-ата минута. Десетина минути по-късно Николов също реализира за втори път. Той оформи хеттрик в 71-ата минута. Накрая Боян Вълчев вкара за гостите.

В друг мач от кръга в третия ешелон Рилци (Добрич) спечели в Русе с 2:0 срещу дубъла на Дунав. Дейвид Венциславов осигури трите точки с двете си попадения. Той откри резултата в края на първото полувреме, а в средата на второто вкара и от дузпа. Още възможности за гол създадоха добричките футболисти.

В останалите мачове от кръга се получиха следните резултати: Черно море II (Варна) – Спартак 1918 II (Варна) 3:1, Черноломец 1919 (Попово) – Фратрия (Бенковски) 0:2,

Кубрат 2016 (Кубрат) – Лудогорец 1945 III (Разград) 1:3, Светкавица (Търговище) – Бенковски (Исперих) 1:1.

МИЛИЦА МИРЧЕВА Е 36-А В МАРАТОНА НА СВЕТОВНОТО В БУДАПЕЩА

Добричлийката Милица Мирчева с класира на 36-о място в крайното класиране на маратона на Световното първенство в Будапеща (Унгария). Най-добрата българка измина дистанцията от 42,195 км за 2.36:45 часа. Шампионка стана Аманда Берисо Шанкуле от Етиопия с резултат от 2.24:33 часа. Сънародничката й Готутом Гебресласе финишира втора с време 2.24.34 часа. Фатима Езахра Гардади от Мароко остана трета с 2.25.17 часа.

До последните 6-7 километра Милица Мирчева се движеше в топ 30, но накрая последва срив в нейното бягане и тя завърши с 2:36.45 часа.

Така Световното за българите приключи с 28-мо място за Тихомир Иванов в скока на височина, 21-во място за Божидар Саръбоюков в скока на дължина, както и 36-о място за Милица Мирчева в маратона.

БЪЛГАРИЯ НА 1/4-ФИНАЛ НА ЕВРОВОЛЕЙ 2023 СЛЕД НЕВЕРОЯТНА ДРАМА

Волейболистките от националния отбор на България се класираха за 1/4-финалите на Европейското първенство. Момичетата на селекционера Лоренцо Мичели сътвориха страхотен пълен обрат от 0:2 до крайното 3:2 (16:25, 17:25, 25:19, 25:20, 15:9) в среща от 1/8-финалите на шампионата, играна пред около 2000 зрители в зала “Палацо Вани” във Флоренция (Италия). Така България продължава напред към 1/4-финалите на шампионата на Стария континент, което се случва за първи път след 2019 година. Там “лъвиците” ще играят срещу Нидерландия, която победи категорично Швейцария с 3:0 гейма в друг 1/8-финал. Мачът е днес (29 август) от 19,00 часа българско време отново във Флоренция.

От друга страна Словакия пък може да повтори най-доброто постижение в историята си, като ще завърши на 9/16-о място в крайното подреждане спрямо резултатите в останалите 1/8-финали.

Над всички за България беше Радостина Маринова с 21 точки (2 блока, 1 ас и 42% ефективност в атака) за победата. Мира Тодорова добави още 11 точки (4 блока и 44% ефективност в атака) за успеха.

Съставът на България: Петя Баракова 7, Радостина Маринова 21, Мирослава Паскова-Кънева 3, Мария Йорданова 7, Мира Тодорова 11, Борислава Съйкова 1 – Мила Пашкулева-либеро (Вангелия Рачковска 1, Елена Бечева 8, Мария Кривошийска 7, Мирела Шахпазова, Мерелин Николова).

ВИКИ ТОМОВА С ПЪРВА ТИТЛА НА ВИСОКО НИВО

Виктория Томова спечели първата си титла на ниво WTA 125, след като триумфира на турнира по тенис в Чикаго на твърда настилка с награден фонд от 115 000 щатски долара.

Първата ракета на България при дамите се наложи на финала над американката Клеър Лу в два сета – 6:1, 6:4 за 1:17 часа игра.

Томова започна силно и даде само гейм на съперничката в първия сет. Във втория също държеше инициативата и поведе с 5:2, като имаше мачбол, който пропусна, и отстъпи в следващите два гейма, но направи пробив при 5:4 и завоюва победата.

Това е най-значимият трофей в кариерата на българката и втори за нея тази година след успеха й в Сарагоса през април. sportal.bg

ДУПЛАНТИС “ДОКОСНА” СВЕТОВНИЯ РЕКОРД ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ПЛАНЕТАРНА ТИТЛА

Арманд Дуплантис все още е само на 23 години, но определено се превръща в един от най-великите атлети в овчарския скок. Шведът спечели втора поредна световна титла на открито, след като се наложи в Будапеща с 6.10 метра. Световният рекордьор в зала и на открито опита и нов световен рекорд на 6.23 метра, като във втория и третия си опит на тази височина имаше шанс да преодолее летвата, но в крайна сметка не успя. Това беше трети медал за него от световни първенства на открито след среброто в Доха през 2019 и златото в Орегон през миналата година. Дуплантис може да се похвали също така с олимпийската титла от Токио, световна в зала от Белград 2022, две европейски на открито (Берлин 2018 и Мюнхен 2022) и една континентална в зала (Торун 2021).

Сребърния медал с изравнен рекорд на Азия от 6.00 метра заслужи филипинецът Ърнест Джон Обиена, а бронза поделиха двама състезатели с по 5.95 м – австралиецът Къртис Маршал и американецът Кристофър Нилсен.

Американката Чейс Ийли защити планетарното си злато от Орегон 2022 в тласкането на гюле, след като се наложи с 20.43 м. Канадката Сара Митън грабна среброто с 20.08 м, а китайката Лиао Гонг заслужи бронза с 19.69 м.

МАКС ВЕРСТАПЕН ИЗРАВНИ РЕКОРДА ЗА ПОРЕДНИ ПОБЕДИ

Макс Верстапен изравни рекорда на Себастиан Фетел за най-много поредни победи във Формула 1, след като спечели домашната си Гран При на Нидерландия, за да запише своя девети пореден успех. Серията на нидерландеца стартира в Маями в началото на месец май.

Световният шампион стартира и завърши първи на „Зандвоорт“, но победата му не дойде никак лесно. Той трябваше да се справя с два отделни пороя в началото и края на дистанцията, като вторият дори наложи спиране на състезанието за 45 минути. През цялото време обаче Верстапен не допусна нито една грешка и напълно заслужено за трета поредна година спечели домашното си състезание. Втори на 3.7 секунди зад него финишира Фернандо Алонсо, а трети се класира Пиер Гасли.

В генералното класиране след 11-ата си победа за годината Верстапен вече има аванс от 138 точки пред Перес, който на свой ред води с 33 пункта пред Алонсо в спора за второто място.

Сезон 2023 във Формула 1 продължава тази седмица с надпреварата за Гран При на Италия на пистата „Монца“.

ХАРИ КЕЙН ПОВЕДЕ БАЙЕРН КЪМ ПОБЕДА В БАВАРСКОТО ДЕРБИ

Хари Кейн бързо се адаптира към Бундеслигата. Капитанът на Англия отбеляза два гола, а Байерн спечели с 3:1 баварското дерби срещу Аугсбург. Отборът на Томас Тухел имаше известни проблеми през първото полувреме, но поведе в 33-ата минута след автогол на Удокай. До почивката Кейн удвои от дузпа, а в 69-ата минута се разписа отново. Резервата Дион Бельо отбеляза попадение за гостите в 86-ата минута.

Байерн спечели и втория си мач от началото на сезона в Бундеслигата, а Кейн вече има три гола. В следващия кръг тимът на Тухел гостува на Борусия (Мьонхенгладбах). Аугсбург пък е с актив от една точка.

БЪЛГАРИЯ ЗАВОЮВА ОТБОРНАТА ТИТЛА НА ШАМПИОНАТА НА ПЛАНЕТАТА

Състезателките на България спечелиха отборната титла на 40-ото Световно първенство по художествена гимнастика в испанския град Валенсия. Така тимът отново взема златото след пауза от 30 години. Отборни шампионки на планетата станаха Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева, които представяха страната в индивидуалната надпревара, и ансамбъл жени в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова. България събра 330.150 точки.

На второ място е Германия с 326.350 точки, а на трето Италия с 323.850 точки.

Така България има четири отличия от шампионата във Валенсия, след като Боряна Калейн взе сребърни медали на финалите на бухалки и на лента, а Стилияна Николова е бронзова медалистка на топка.