Днес, 18 февруари, в Добрич започват инициативите, посветени на148 години от гибелта на Апостола на българската свобода – Васил Левски.

Началото е в 09.00 ч., пред паметника на Апостола, където Духовият оркестър ще изпълни възрожденски песни. От 09.30 ч. ще бъде отслужена Панихида в Храм „Свети Георги“. Поднасянето на цветя ще започне от 10.00 ч.

В същото време започва и „Караул на паметта”. Инициативата е на преподавателите Надежда Иванова и Стела Андреева от Езикова гимназия „Гео Милев“, заедно с над 55 ученици от 9, 10 и 11 клас. Учениците ще разказват за личността на Васил Левски, неговите подвизи и интересни факти около живота му.

„„Караулът на паметта” не е караул с оръжие. Той е караул с всичко онова, което децата знаят за Левски и помнят. Няколко дни преди да се роди идеята в класовете, в които ние преподаваме, зададохме въпроса какво искате да направите, какво знаете за Левски и какво искате да научите, имате ли някакъв специален начин, по който да го почетете. По-голямата част от децата дадоха различни идеи, но при всички положения изявиха желание да се включат в една такава инициатива“, казва Надежда Иванова.

Идеята на Стела Андреева е децата да извисят глас, да покажат на света, че Левски не е забравен и думите, които те ще извикат с пълно гърло да отекнат в душите и сърцата на добричлии, думи като Отечество, свобода, равенство.

Идеята на Караула на паметта е всеки, който положи цвете на паметника на Левски, да мине през него и да си поговори с децата за Левски, за свободата, дори и за ежедневието им, което по думите на Надежда Иванова до голяма степен се различава от това, което Левски е смятал за важно.

Образователен онлайн урок с презентация и представяне на дигиталното издание на тефтерчето на Васил Левски  с ученици от СУ „Любен Каравелов“  е организиран от 15.00 часа на 18 и 19 февруари в Регионална библиотека „Дора Габе“, където ще бъде подредена и витрина с библиотечни документи по повод 148 години от гибелта на Апостола на свободата.

loading...