• Търсят костите на Апостола и Георги Бенковски под болница, археолози разкопават настилката

Костите на Васил Левски ще бъдат търсени под една от столичните болници, обяви фотожурналистът Цветан Томчев, цитиран от „Телеграф“.

След като беше поставен паметен знак на Апостола на столичната улица „Дамян Груев“ 6, ще бъде задействана процедура по извършване на археологически разкопки, за да се установи дали наистина там са погребани Васил Иванов Кунчев и Георги Бенковски.

Предисторията

„Автор на тази идея е откривателят Николай Иванов от Търновския университет, който е историк, и проф. Минчо Ненчев – архитект и преподавател от УАСГ. По тяхна инициатива по случай 150-годишнината на Левски искаха да се отбележи мястото и хората да научат къде реално се намира гробът на Васил Левски“, обясни той и добави, че те са се свързали и с кмета на Сухиндол, който е изработил знака.

Иванов и Ненчев са влезли в контакт с районния кмет на „Красно село“ Росина Станиславова и са имали разговори с кмета на София Йорданка Фандъкова, подчерта Томчев.

Той поясни, че знакът ще е там седем дни, след което инициаторите ще го премахнат.

На паркомястото е бил реалният гроб на Васил Левски. „Това е мястото, на което българите трябва да се научат да ходят да поставят цветя и да се покланят. Това е най-достоверното място“, добави фотографът.

Продължението

Планът е там да се проведат археологически разкопки, за да се провери дали има кости и ако такива биват открити, ще се направи ДНК анализ, за да се установи чии са.

„Обществото има интерес от това. Трябва да се пусне молба до Министерството на културата за археология и те няма какво да се чудят, трябва да го направят“, убеден е той. Томчев каза, че е необходимо да се разкопаят 10 квадрата, и уточни, че гробът е позициониран с точност.

„Тук няма шега, няма слухове, това си е точна математика. Дори и да се окаже, че няма такова нещо, ние трябва да го свършим, длъжни сме“, категоричен е фотожурналистът.

Той настоя да се премахне плочата на Левски от църквата „Св. Петка Самарджийска“, защото тя не отговаря на истината и това вече е доказано, твърди Томчев. И добави, че версията на Николай Хайтов е съшита с бели конци.  https://blitz.bg/