Шефът на “Антикорупция” подаде оставка! Георгиев пред БЛИЦ: Над мен имаше натиск!

0
1172

Антикорупционният шеф беше в дълъг отпуск докато срещу него тече проверка на данъчните и прокуратурата след скандала с терасата и барбекюто му без документи.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал оставка. Това е станало днес, съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева. Депутатите включиха оставката на Георгиев като извънредна точка в дневния ред на парламента и по-късно предстои да бъде гласувана.   “Над мен и семейството ми имаше натиск. Изчаках Националната агенция по приходите (НАП) да приключи с проверката, която беше разпоредена. Резултатите показаха, че съм изряден. Изчаках да приключи ревизията и тогава подадох своята оставка”, заяви пред БЛИЦ Пламен Георгиев минути след като стана ясно, че той повече няма да ръководи КПКОНПИ.
https://blitz.bg/

ПРИПОМНЯМЕ:

Президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, съобщават от президентството. Това е станало в сряда, след като президентът е поканил неговия заместник да изнесе доклад на предстоящото заседание на КСНС, уточнява Нова тв.

Държавният глава свика в сряда Консултативен съвет по национална сигурност на тема корупцията по високите етажи на властта. Това е четвъртият КСНС, който Румен Радев свиква от встъпването си в длъжност. И вторият беше на тема корупция и мерки за противодействие на корупцията. Заседанието на КСНС ще се проведе в понеделник.

Същевременно тази сутрин стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е назначил проверки на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, на сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов и на съпругата на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд. Причината е публикации в медиите за придобити недвижими имоти, съобщават от прокуратурата.

БГНЕС припомня, че тази сутрин, без да казва имена, премиерът Бойко Борисов заяви, че всички замесени в имотния скандал трябва да “излязат в дълъг отпуск”.

„Ние в ГЕРБ сме създали стандарт. Когато има такива скандали – дали е депутат, председател на парламентарна група, министър или заместник-министър – се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички, или да излязат в дълъг отпуск, докато различни от техните институции направят проверки. Това мога да кажа за замесените в тези скандали, и в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието“, заяви Борисов. “Не споменавам имена, защото са много чувствителни”.

Минути по-късно Пламен Георгиев съобщи, че излиза в отпуск.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховна касационна прокуратура извършване на проверки по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев – Председател на КПКОНПИ, от сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и от съпругата на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд.

По повод множество публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев – Председател на КПКОНПИ, главният прокурор  Сотир Цацаров разпореди на Върховна касационна прокуратура извършване на проверки по реда на Закона за съдебната власт.

I. По материалите, касаещи Пламен Георгиев Димитров – Председател на КПКОНПИ /твърдения за невярно деклариране на обстоятелства във връзка с придобит от него и съпругата му недвижим имот – апартамент в гр. София, както и твърдения за недоказаност на произхода на средствата за закупуването на този имот/, Върховна касационна прокуратура:

Възлага на ТД на НАП – София извършване на данъчни проверки на физическото лице Пламен Димитров – Председател на КПКОНПИ и на неговата съпруга, за определяне на задълженията им по ЗДДФЛ във връзка със съответствия между декларираните и/или получени доходи от лицата и имущественото им състояние в периода 2013 г. – 2018 г.;

изисква нотариалния акт за жилището, придобито от Пламен Димитров и съпругата му, описано в публикациите, а по реда на чл. 28 ал. 3 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност – и копие от нотариалното дело за тази сделка;

изисква от банката – ипотекарен кредитор, цялата информация по кредитирането на покупко – продажбата.

https://bgnesagency.com