Шестото издание на фестивала за изкуства и занаяти в Шипка ще се състои от 5 до 8 септември

0
61


Шестото издание на фестивала “Шипка фест – дни на изкуствата и занаятите” ще се състои от 5 до 8 септември, съобщават организаторите от Народно читалище “Светлина – 1861” на официалната Фейсбук страница на събитието. Основна фестивална локация е къща-музей “Чирпанлиева къща”. 

Ежегодно във фестивала се включват представители на различни занаяти от цялата страна, които правят на място демонстрации на своето майсторство. “Очакваме ви, за да бъдем заедно в това приключение навътре към корените ни – да придобием умения с майсторите на народните занаяти да тъчем, ковем, плетем кошници, ваем глина, резбоваме дърво, да се научим на стъпките на българските хора, да се насладим на музика, вдъхновена от българския и източния фолклор, да научим повече за българската история, азбука, традиции и духовни ценности”, посочват организаторите. Освен запазване на българското културно наследство, те си поставят за цел да провокират промяна в начина на мислене и живот. Фестивалът демонстрира живот с нулеви отпадъци. Храната и напитките се предлагат в съдове за многократна употреба. Специален акцент е поставен върху начина, по който се изхвърлят отпадъците, така че да се превърнат в ресурс, а не в боклук. 

Според организаторите най-важното за фестивала е приемствеността, защото онези, които владеят занаятите, стават все по-малко. “Много млади хора идват и освен че виждат крайния резултат, имат възможност и да научат повече за изработката на продуктите от самите майстори, което дава възможност за предаване на автентичните български занаяти на бъдещите поколения.”

/РБ/



Източник БТА