Членството в ЕС и НАТО бе не само вярна геополитическа посока на развитие, а осъзнат избор на българския народ, каза Росен Желязков

0
59



Членството на България в ЕС и НАТО бе не само вярна геополитическа посока на развитие, а дълбоко осъзнат избор на българския народ – избор, който доказа, че нашата страна изначално е част от духовното и културно пространство на Европа и на демократичния свободен свят. Това каза председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков. Той участва в събитието, организирано от Атлантическия клуб в България “България – САЩ – НАТО: Съюзници в два века”. Акцент беше юбилейната реч от посланика на САЩ в България Кенет Мертен по повод 75 години от подписването на Северноатлантическия договор, 20 години членство в НАТО и 33 години Атлантически клуб в България.

След Втората световна война световният ред се дължи в голяма степен на НАТО, посочи Желязков. По думите му това е най-успешният военно-политически съюз в света, който гарантира мира и сигурността не само на 31 членки и не само на над един млрд. граждани. НАТО е общност на споделени демократични ценности и дългосрочна визия за общо бъдеще, каза Желязков. Той добави, че Атлантическият клуб се застъпваше, и продължава и днес, за ценностите със страстта на визионер, който искаше да изпреварва бъдещето.

Свободата, мирът и стабилността не могат да се приемат за даденост. Те трябва да бъдат защитавани по всяко време, особено в радикално влошената ситуация на сигурност в Европа след руската агресия в Украйна, смята Желязков. По думите му това е доказало, че НАТО повече от всякога е важно за нашата сигурност и просперитет. Пред лицето на тази брутална и агресивна война ние трябва не само парадно да сме единни и решителни, но и да инвестираме за укрепването на нашите отбранителни и възпиращи способности, заяви Желязков. Според него членството на България в НАТО предоставя нови възможности за сътрудничество със страни партньори, с които споделяме общи интереси. Желязков подчерта, че особено важни за страната ни са Западните Балкани и Черноморският регион. Русия заедно с Китай и други недържавни образувания активно провеждат злонамерени хибридни кибер дейности, дезинформационни кампании. Нарастващото напрежение и нерешените проблеми в Западните Балкани представляват сериозен проблем за сигурността на Алианса, коментира Желязков.

По думите му продължаващите конфликти, неустойчивост и нестабилност в съседните на ЕС държави подкопават нашата сигурност и са благоприятна почва за стратегическите ни конкуренти, както и за терористични групи, да придобиват влияние, да дестабилизират обществата ни и да поставят под заплаха нашата сигурност.

/РИ/



Източник БТА